Lijkt het je ook zo handig om een naaimachine te kunnen gebruiken? Met een naaimachine kan je kleding repareren en zelf maken. Ook andere dingen, zoals gordijnen, knuffels en een dekbedovertrek maak je met een naaimachine.
Maar hoe gebruik je een naaimachine? Hoe werkt deze en welke soorten naaimachines zijn er? De antwoorden vind je hier.
Verschillende soorten naaimachines
Als jij geen ervaring hebt met naaimachines, dan is het slim om de beste naaimachine voor beginners te kopen. Er zijn namelijk verschillende soorten naaimachines om uit te kiezen. De meest gangbare zijn gewone naaimachines, overlock machines en coverlock machines.
We lichten ze allen in het kort toe.
- Met een gewone naaimachine naai je 2 stukken stof of ander materiaal aan elkaar. Dit is een ideale optie voor beginners. Je kunt er kleding mee repareren, maken en je hebt de keuze uit verschillende siersteken.
- Wil je stofranden afwerken? Dan is een overlockmachine het beste. Hij gebruikt namelijk 2 bovendraden en 2 onderdraden. Sommige overlockmachines werken zelfs met 5 draden tegelijkertijd. Zo gaat je naaiwerk een stuk sneller.
- Een coverlockmachine is ideaal voor het aanbrengen van zomen en het afwerken van kleding. Je kunt er mooie sierranden mee maken. Omdat de zomen rekbaar zijn, is het ook ideaal voor stoffen met meer rek. Dit is een uitstekende naaimachine voor gevorderden.
Wat zijn de verschillende onderdelen van een naaimachine?
De belangrijkste onderdelen van een naaimachine zijn de garenpen- en winder, de draadspanningsknop, het naaivoetje, de steekplaat, de transporteur, het spoelhuis en het voetpedaal.
Hoe werkt een naaimachine?
Een naaimachine werkt met een spoeldraad en een bovendraad. De bovendraad komt van het klosje garen op de garenpen bovenop de naaimachine. De spoeldraad wordt aangeleverd voor het spoeltje onderin de naaimachine.
Wanneer je het pedaal indrukt wordt de bovendraad door de naald door de stof geprikt. Daar maakt het een lusje. De spoeldraad wordt door dat lusje gebracht met een grijper. Dit proces herhaalt zich zo snel als jij het toelaat met het pedaal. Het resultaat is een sterk en regelmatig stiksel.
Stappenplan: hoe gebruik je een naaimachine?
Het onderstaande stappenplan helpt je om je naaimachine te gebruiken. Instructies hiervoor krijg je bij de gebruiksaanwijzing van je naaimachine. Lees die dus altijd goed door.
- Inrijgen: zorg ervoor dat de draad goed door de naaimachine loopt.
- Opspoelen: vervolgens moet je het spoeltje dat onderin de naaimachine komt opspoelen met het juiste garen. Doe dit goed, en je kunt er langer mee werken.
- Spoel plaatsen: de spoel die nu vol zit met garen plaats je in het spoelhuis.
- De draad doorhalen: zorg ervoor dat je de draad van de spoel naar boven haalt. Beide draden, van de garenpen boven en onder, leg je daarna naar achteren.
- Testen: nu kan je je naaimachine gaan gebruiken. Leg de stof of stoffen onder het naaivoetje en doe deze naar beneden op de plek waar je wilt beginnen.
- Naaien: Met het voetpedaal zet je de naaimachine in werking. De transporteur zorgt ervoor dat de stof op het juiste tempo onder het naaivoetje door gaat.
- Afronden: als je klaar bent doe je het naaivoetje weer omhoog (zorg dat de naald ook omhoog staat), trek de stof omhoog en knip de draadjes af.
Tip: voordat je echt gaat naaien maak je een testlapje, zodat je zeker weet dat je de juiste instellingen gebruikt.
Een naaimachine kopen, waar moet je op letten?
Als je een naaimachine gaat kopen, dan zijn er een aantal punten die belangrijk zijn. Zo zijn er de ‘gewone’ mechanische naaimachines, waarbij je alles met knopjes instelt. Er zijn ook elektronische naaimachines, met een touchscreen die je automatisch instelt. Je krijgt veel verschillende opties, zoals een 1-staps knoopsgat.
Verder denk je na over wat je met de naaimachine wilt doen en welk soort daar het beste bij past. Wil je ook kunnen borduren, bijvoorbeeld?
Als laatste zijn er allerlei handige extra’s, zoals een automatische draadinrijger, een automatische draadafsnijder, een onderdraadsensor, automatische naaldstop en een USB-aansluiting. Is dit de eerste naaimachine die je koopt en ben je een beginner? Dan is het altijd goed om met een specialist te praten en zo de beste naaimachine uit te kiezen voor jouw doeleinden en niveau.
Conclusie
Er komt meer kijken bij een naaimachine dan je misschien denkt. Maar als je even oefent heb je het apparaat ook snel onder de knie. Dan kan je beginnen met het repareren en maken van kleding en gaat er een wereld voor je open.
Na het lezen van dit artikel weet je meer over hoe een naaimachine werkt en waarop je moet letten als je deze gaat kopen. Kies de beste naaimachine uit voor jou en je maakt er vast regelmatig gebruik van.