De beste stoomkoker van 2024 vind je op kijkenvergelijk.nl. Wij houden onze website up to date met de beste stoomkokers van 2024 zodat jij altijd de beste koop hebt.
Beste Stoomkoker 2024: Onze Top 10 stoomkokers
Wil je graag een stoomkoker kopen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Een stoomkoker kopen is bij ons een fluitje van een cent. Ook hebben wij diverse stoomkoker aanbiedingen.
Hieronder de top 10 beste stoomkokers van dit moment.
Waarom een stoomkoker?
Welke winkel voor consumentelektronica je ook binnenloopt, bij de keukenafdeling zie je altijd van die futuristisch uitziende torentjes met allerlei knoppen erop staan. Soms zie je doorzichtige versies, anderen zijn effen van kleur, maar dan zie je niet wat erin zit. Deze interessante objecten – waarvan je veel verschillende modellen ziet – zijn stoomkokers. Stoomkokers zijn ideaal voor als je gezonder wilt gaan eten en toch smaak over wilt houden na de bereiding. Als je bijvoorbeeld frituurt, gaan veel ingrediënten vaak naar de olie waar je in bakt smaken. Als je in een gewone pan bakt, komt de smaak ook vaak van de boter of olie, maar ligt het er ook nog aan of je bijvoorbeeld kruiden of knoflook toevoegt. Als je tot nu toe meestal een pan gebruikte om je groenten in te koken, dan merkte je dat deze na de kooktijd vaak bite en smaak verloren hadden. En dan heb je het nog niet eens over alle goede eigenschappen van wat je bereidt, alle vezels, vitaminen en mineralen die door de bereidingswijze kapot gebakken of met het kookwater weggespoeld worden. Maar nu leer je over stoomkokers.
Wat is een stoomkoker
In de basis is je stoomkoker niet meer dan een onderste deel waarin je water doet om te stomen en een of meerdere bovendelen waarin je dat wat je wilt stomen legt. Bij een stoomkoker maak je van niks anders dan water gebruik. Het heeft geen boter of olie nodig om je etenswaren in te bereiden. Om je stoomkoker te kunnen laten stomen, zit er in het onderste deel ook nog een verwarmingselement. Zodra je de stoomkoker activeert, zorgt dit verwarmingselement er voor dat het water verdampt en naar boven stijgt. Zo wordt bijvoorbeeld groenten dat in het bovenste deel van de stoomkoker ligt in een bepaalde tijd gegaard. Waar je bij frituren vaak tot 180 graden Celsius verwarmd, kan je stoomkoker niet hoger dan 100 graden Celsius. Dit betekent dat alle smaken en goede eigenschappen van wat je aan het bereiden bent, bewaard blijven.
Waarom een stoomkoker
Vanwege alle eerder genoemde positieve eigenschappen kun je beslissen dat een stoomkoker een goede toevoeging aan jouw keukenapparatuur is. Je wilt voor jezelf of je partner een gezondere levensstijl ondersteunen met gezondere maaltijden – of delen van maaltijden – uit je stoomkoker. Soms is het ook gewoon handig als je een deel van de complete maaltijd alleen maar in de stoomkoker hoeft te leggen en de stoomkoker in hoeft te stellen, terwijl je het laatste component dan grilt of bakt. Een stoomkoker kan veel, maar soms wil je gewoon een lekker gebakken visje bij je gestoomde krieltjes en boontjes. Vis kan gewoon in de stoomkoker, maar je zult merken dat alle producten tegelijk in de stoomkoker doen je niet altijd kan bekoren. En dus wissel je af en zorg je voor een gezonde, andere bereidingswijze als je de stoomkoker niet voor alles gebruikt.
Speciaal voor wie biologisch eet
Als jij iemand bent die graag biologische groenten, biologisch vlees, eieren van kippen die vrije uitloop hebben of liever geen gekweekte vis koopt, dan ben je je al bewust van hoeveel beter deze producten voor je zijn. Waarom zou je dan al het betere van deze producten verloren laten gaan door een minder goede manier van bereiden? Je zegt zelf al dat je biologisch fruit beter vindt smaken en dat biologische spruitjes misschien niet altijd even rond, even groot of even mooi zijn. Maar waarom zou je de bereidingswijze dan boven de smaak laten gaan? Biologische ingrediënten hoeven niet per definitie duurder te zijn, maar meestal zijn ze dat wel. Er is nu eenmaal meer tijd en aandacht besteed aan de manier waarop de groenten, fruit, eieren en het vlees tot stand gekomen is. Je hebt geen pesticiden of antibiotica, geen machinale selectie van wat wel of niet door de keuring komt. En dus ga je voor een bereiding met een stoomkoker, zodat je al het goeds van je biologische producten ook echt op je bordje krijgt.
Verschil stoommandje, stoompan en stoomkoker
Als je wilt beginnen met stomen, hoef je niet meteen op een stoomkoker over te stappen. Je kunt klein beginnen en een stoommandje op een pan kokend water zetten. Deze mandjes heb je vaak al voor een tientje en zo kun je samen met je medebewoners bepalen of je de smaken kunt waarderen. Behalve een los stoommandje kun je ook kiezen voor een stoompan. Deze pan bestaat ook uit een onder- en bovendeel, net als de stoomkoker, alleen plaats je deze stoompan op normaal vuur. De stoom zorgt voor garing van de producten die in je stoompan zit, maar het kan lastig zijn om de stand van het vuur en de tijdsduur voor goede garing vast te stellen. Hier heb je wat meer ervaring voor nodig en die tijd moet je dan ook nemen. Je hebt ook een stoompan met een slangetje aan de onderkant. Deze pan gebruikt stoom om sap uit fruit te ontrekken. Aan de binnenkant ziet deze stoomkoker (ook wel sappan genoemd) er anders uit, omdat het sap in een gedeelte tussen het fruit en het gedeelte dat het stoom creëert terecht moet komen. Vervolgens kun je het sap aftappen en in flessen doen. Je kunt ook stoomkokers voor in de magnetron kopen. Het principe lijkt op de stoompan, maar meestal is je stoomkoker voor in de magnetron van plastic. Je moet je afvragen of de kwaliteit van eten dat je uit de magnetron haalt aan je doel tegemoet komt. De echte stoomkoker zoals je er hier over leest, is een elektrisch keukenapparaat en de kabel van de stoomkoker dien je in het stopcontact te steken om het apparaat te laten werken.
Stoomkoker als elektrisch apparaat
Je meest eenvoudige stoomkoker – ook wel steam cooker genoemd in recepten – bestaat uit een basis met een aan- en uitknop en een knop waarmee je de stand instelt. Bij luxere modellen zie je meer knoppen, waardoor je bijvoorbeeld zelf de tijd in kunt stellen of door een menu voor het soort ingrediënt kunt gaan. Ook krijg je stoomkokers met een scherm, waarbij aangegeven wordt hoe lang het apparaat nog nodig heeft. Hoe luxer het keukenapparaat, hoe meer mogelijkheden je hebt. Je krijgt bijvoorbeeld een stoomkoker waarbij je per stoomschaal uit een menustand kunt kiezen en er zit een indicator voor de waterstand in de stoomkoker bij, zodat je altijd voldoende water in de onderste schaal hebt. Wil je graag met verse kruiden aan de slag en een extra dimensie aan je maaltijden toevoegen? Dan heb je stoomkokers die een apart vakje hiervoor hebben, waardoor de smaak van de kruiden goed in de hoofdingrediënten kan trekken. Of wat dacht je van een turbostand als je snel met je stoomkoker aan de slag wilt, omdat je spontane eters krijgt en je geen uren in de keuken wil staan? Als laatste kun je het ook nog handig vinden, dat een stoomkoker niet alleen gaart, maar ook een warmhoudfunctie heeft voor als het bereidingsprogramma beëindigd is. Je leest het: als je serieus nadenkt over de aanschaf van een degelijke stoomkoker, dan zijn er elementen aan een stoomkoker waar je van te voren wellicht nog niet over na had gedacht.
Specificaties van een stoomkoker
De verschillen tussen de stoomkokers zie je niet alleen terug in het aantal knoppen, aantal standen, het scherm en de waterniveau-indicator. Als je een stoomkoker ziet, vallen meteen het aantal lagen of stoomschalen op. Ook het formaat of de inhoud van een stoomschaal kan je verbazen, want kleine stoomkokers hebben stoomschalen van 2 liter, terwijl een grotere stoomkoker stoomschalen van 6,5 liter hebben. Daartussen liggen nog andere maten die bij jou of jouw gezin kunnen passen. Je kunt dus van te voren beter goed bedenken hoeveel inhoud je nodig hebt bij de bereiding van je maaltijd. Het materiaal van je stoomkoker is ook niet onbelangrijk. Bij veel stoomkokers zie je specifiek vermeld staan dat je bij de aankoop van die koker met een BPA-vrij materiaal te maken hebt. In een tijd waar van alles om kunststoffen te doen is en veel negatief nieuws over BPA’s aan de wereld bekend gemaakt wordt, wil je niet investeren in iets dat je niet veilig vindt.
Prijzen van stoomkokers
Een hele eenvoudige stoomkoker met weinig opties koop je al voor 25 tot 75 euro. Dit zijn de basismodellen, waar je weinig zelf aan kunt instellen behalve de stand van wat je wilt bereiden. Ben je bereid meer dan dat uit te geven aan een stoomkoker? Dan krijg je tot een bedrag van 150 euro diverse modellen die aan je wensen kunnen voldoen. Meer opties, meer stoomschalen, een warmhoudfunctie, alle extra’s maken je aanschaf van deze stoomkoker de moeite waard. Als je nog meer uit wilt geven of overtuigd bent van de toegevoegde waarde van nog meer opties, dan zit je met een kookstomer van tussen de 200 en 250 euro prima. Je koopt dan een keukenapparaat dat veel gevarieerder is. Het heeft meer programma’s, een droogkookbeveiliging, is binnen 30 seconden klaar voor gebruik en de stoomschalen en deksel kunnen dan bijvoorbeeld in de vaatwasser.
Grote familie of drukke agenda
Je kent het wel als je een groot gezin hebt: 3 grote pannen op het vuur om iedereen bij het avondeten van genoeg eten te voorzien. Je staat een uur- of nog veel langer – gebogen boven het fornuis om alle pannen in de gaten te houden. Je wilt niet dat het overkookt, aanbrandt of te gaar wordt. Kun je je voorstellen wat een verademing het zou zijn, als je je menu zo afstemt op de stoomkoker, dat je alleen maar twee of drie van de onderdelen in de stoomkoker bereidt en een deel (of niet) bakt. Je prepareert groenten en aardappeltjes of rijst en zet de stoomkoker aan. Het apparaat neemt minder plek in en door het gekozen menu weet je dat alles gaar is als het alarm af gaat. Is je stoomkoker eerder klaar dan jij? Dan is de warmhoudfunctie een handige eigenschap van de stoomkoker. Het apparaat brengt rust in je gezin, omdat jij ook heel relaxt in de keuken staat.
Als je een deadline nadert, kan gezond eten er wel eens bij inschieten. Slim boodschappen doen door ingrediënten met een korte bereidingstijd en weinig preparatie te kopen, kan je dan door die drukke dagen heen helpen. Je pakt ’s ochtends de ingrediënten uit de koelkast, schilt of wast ze en doet ze in de stoomschalen. Met de timer zet je de stoomkoker op de juiste tijd, zodat je als je ’s avonds thuiskomt na een drukke werkdag alleen nog maar een bord hoeft te vullen en wat te drinken hoeft te pakken.
Kook eens wat anders in je stoomkoker
Je ziet een stoomkoker misschien niet direct als uitdagend keukenapparaat om iets anders dan aardappelen, groente en vis in te stomen. Maar je kunt er echt veel meer mee. Als je van sushi houdt, kun je in het weekend lekker de tijd nemen om sushirijst te stomen. Als de rijst dan klaar is, hoef je er alleen de sushi azijn nog doorheen te mengen en je kunt gaan rollen.
Ook zelfgemaakte bapao’s maak je heerlijk uit de stoomkoker, al kun je kant-en-klare bapao’s uit de supermarkt of toko zo natuurlijk ook snel stomen. Of stoom je eigen bao bun broodjes, in plaats van die fabrieksbroodjes die je in de vriezer bewaart. Je hebt op deze manier veel meer controle over E-nummers die in voorgefabriceerd voedsel zitten. Je weet nu namelijk precies wat voor ingrediënten er in je bao bun broodje gaan en je krijgt er ook een handigheid in als je ze een paar keer hebt gemaakt. Met wat vers gesneden wortel en komkommer, wat reepjes dunnen prei, een smaakvol sausje en wat knapperig gegrilde eend tover je binnen de kortste tijd een heerlijke snack of maaltijd tevoorschijn. Traditionele gerechten via je stoomkoker bereiden zal nooit verdwijnen, maar je kunt wel creatief en uitgedaagd worden om een keer iets anders te maken als je een goede stoomkoker in huis haalt. Wie weet wordt het wel een keukenapparaat dat een vast plekje in de keuken krijgt.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer kook gerelateerde koopgidsen