De beste e-reader van 2024 vind je op kijkenvergelijk.nl. Wij houden onze website up to date met de beste e-readers van 2024 zodat jij altijd de beste koop hebt.
Beste E-reader 2024: Onze Top 10 e-readers
Wil je graag een e-reader kopen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Een e-reader kopen is bij ons een fluitje van een cent. Ook hebben wij diverse e-reader aanbiedingen.
Hieronder de top 10 beste e-readers van dit moment.
E-readers: welke is de beste voor jou?
Een e-reader is een electronic reader, ook wel e-book reader genoemd. Een e-reader lijkt qua formaat op een tablet en heeft als voornaamste functie dat het speciaal ontworpen is om digitale boeken of andere digitale teksten op te lezen. Hoewel je ook op je tablet, mobiele telefoon of laptop boeken of teksten onderweg kunt lezen, onderscheidt de e-reader zich van andere mobiele apparaten door zijn draagbaarheid, leesbaarheid en batterijduur. Op de e-reader kun je – afhankelijk van de opslagcapaciteit – wel duizenden boeken kwijt, terwijl het niet eens het gewicht heeft van één flink boek. Hiermee heb je het grootste voordeel van het gebruik van een e-reader al te pakken: je kunt er veel informatie op kwijt, die amper iets weegt.
Voor wie is een e-reader handig?
Iedereen die veel onderweg is en de kans heeft om dan te lezen – zoals de heen- en terugreis met het openbaar vervoer naar je werk – kan gebruik maken van een e-reader. Je stopt hem makkelijk in je tas en doordat je er veel verschillende lectuur op kwijt kunt, lees je wat op dat moment bij je stemming past. Ook op vakantie is een e-reader genieten, want het neemt weinig plek in je bagage in en door de handzaamheid kun je overal lezen. Als je in de rij moet wachten voor het museum lees je zo een hoofdstuk uit. Ook op je ligbed aan het zwembad komt de e-reader goed van pas. Je leest dat romannetje zo uit en als je voor een waterdichte variant kiest, hoef je je niet meer druk te maken om de spetters die vanuit het zwembad jouw kant op komen. Je verhaal is op een e-reader zelfs goed leesbaar in de zon.
E-readers zijn echter niet alleen prettig voor mensen die veel onderweg of op vakantie zijn. Steeds vaker hoor je over het principe minimalisme, over hoe mensen leven en hoe ze hun huis inrichten met dit principe als leidraad. Als je graag minimalistisch leeft, is dat meestal een bewuste keuze. En dit kan onder andere een keuze zijn vanwege het feit dat materialistische zaken zorgen voor onrust. Spullen kosten niet alleen geld, ze nemen ook plek in en moeten onderhouden worden. Dit betekent dat de één enorm kan genieten van een volle boekenkast en het liefst elke maand een paar boeken aan de verzameling toevoegt, terwijl de ander alleen maar overweldigd wordt door alle spullen in huis en er liever afstand van doet. Met een e-reader heb je niet de zorg voor alle boeken die je in huis hebt staan, maar kun je toch profiteren van de inhoud die je anders als minimalist zou moeten missen.
Belangrijke specificaties van een e-reader
Het grootste verschil tussen de diverse e-readers op de markt is het scherm. Je krijgt namelijk e-readers met een e-ink en LCD-scherm. Een LCD-scherm is feller qua licht en kan vermoeiend zijn voor je ogen als je er lange tijd op leest of in het donker op leest. Een e-ink scherm bootst het effect van inkt op papier na, maar dan in een digitaal scherm. De e-ink e-reader is dus minder belastend voor je ogen. Het is net alsof je een gewoon boek aan het lezen bent. Ben je van plan om een e-reader aan te gaan schaffen? Besef je dan vooral waarvoor je de e-reader gaat gebruiken en neem altijd van te voren verschillende e-readers in de hand om te kijken hoe ze aanvoelen, vooral voor je ogen.
Andere nuttige eigenschappen van e-readers
Je hebt kleinere en grotere e-readers, met meestal een formaat van tussen de 6 en 10 inch (ongeveer 15 tot 25 centimeter). Er zijn e-readers die een Bluetooth functie hebben, waardoor je bijvoorbeeld met een abonnement naar je online bibliotheek gaat en nieuwe boeken kunt lezen. Sommige e-readers zijn voorzien van een kleurenscherm en voor de één is dat een vereiste, voor de ander een leuk extraatje, maar geen essentiële eigenschap. Een andere bijzonderheid met betrekking tot het scherm is de mogelijkheid om automatisch aan de hoeveelheid licht in de omgeving aan te passen. Je e-reader kleurt dan dus automatisch mee als de zon even achter de wolken verdwijnt. Daarnaast zijn er e-readers die ook luisterboeken kunnen afspelen.
Basiskenmerken van e-readers
Natuurlijk kun je zelf een kleur kiezen, al vindt niet iedereen dat belangrijk bij een e-reader. Wat wel een belangrijk aspect is, is het geheugen. Want investeer je nu in wat meer geheugen, of begin je liever eerst bij een basismodel om te kijken hoe het lezen met een e-reader bevalt? Er zijn e-readers met 8, 16 en 32 GB geheugen en daarmee kun je normaal gezien tussen de 8.000 en 32.000 boeken opslaan. Prijzen van e-readers liggen ongeveer tussen de 100 en 500 euro. Met een goede aanbieding kun je iets goedkoper uitzijn of een duurder model voor een betere prijs krijgen.
Ook loont het zich de specificaties van de accu goed te vergelijken. Hoe vaak je de accu op moet laden hangt natuurlijk als eerste af van hoe vaak je de e-reader gebruikt, maar toch zijn er grote verschillen. De ene e-reader kan het dagen doen, terwijl de andere zelfs maanden blijft functioneren. Als laatste item is er nog de bediening van je e-reader. Sommige mensen vinden knoppen nog steeds fijner dan een touch screen, maar misschien ben jij al helemaal gewend aan deze manier van digitale apparaten bedienen en wil je dit ook op je e-reader. Er zijn trouwens ook e-readers waarop je beide mogelijkheden vindt.
Belangrijke toepassing van e-readers voor bijzondere doelgroepen
Je staat er misschien zelf niet bij stil en wellicht heb je er ook geen behoefte aan, maar e-readers kunnen bijzonder handig zijn voor mensen die moeite hebben met lezen. Denk aan ouderen die de kleine letters van een gewoon boek te klein vinden. Voor hen is een e-reader ideaal, al kunnen ze wellicht wel je hulp gebruiken bij het leren gebruiken van het digitale apparaat. Doordat ouderen zo toch de krant kunnen blijven lezen, zijn ze veel meer betrokken bij de huidige maatschappij. Ze weten nog wat er buiten de deur gebeurt en voelen zich langer van belang, omdat ze ook mee kunnen praten over wat er in de wereld gebeurt. Hetzelfde geldt voor mensen met dyslexie of slechtzienden, die met gewone literatuur moeite hebben. Voor al deze mensen is de e-reader een geweldige uitkomst, omdat je zelf de afstand tussen woorden en grootte van de letters kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. En voor wie moeilijke literatuur aan het lezen is, of de Nederlandse taal onder de knie probeert te krijgen, zijn er e-readers die definities van woorden en begrippen uitleggen. Je kunt dan met heel weinig moeite nieuwe informatie te weten komen en jezelf blijven ontwikkelen.
Prijzen van e-readers
Het is wel goed om te weten dat alle verschillende specificaties – zoals het geheugen, het formaat en de extra functionaliteiten – invloed hebben op de prijs. Jezelf op de hoogte brengen van wat er allemaal mogelijk is met e-readers en dan je wensenlijstje samenstellen voor wat jij er mee wilt gaan doen, is dan van belang. Begin met een eerste oriëntatie, ga eens kijken in de winkel en pak er een in je hand. Kijk naar het verschil in schermmogelijkheden en de knoppen of het touch screen om de e-reader te bedienen. Je zult al snel merken waar je voorkeur naar uit gaat. Dan is het alleen nog een kwestie of de gewenste e-reader binnen je budget past. Is je budget leidend bij je aankoop? Dan kijk je naar de modellen die binnen die prijsklasse vallen en maak je dan een keuze.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer beeld & geluid gerelateerde koopgidsen