De beste zwangerschapskussens van 2024 vind je op kijkenvergelijk.nl. Wij houden onze website up to date met de beste zwangerschapskussens van 2024 zodat jij altijd de beste koop hebt.
Beste Zwangerschapskussen 2024: Onze Top 10 zwangerschapskussen
Wil je graag een zwangerschapskussen kopen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Een zwangerschapskussen kopen is bij ons een fluitje van een cent. Ook hebben wij diverse zwangerschapskussen aanbiedingen.
Hieronder de top 10 beste zwangerschapskussens van dit moment.
Slapen met zwangerschapskussen
Gedurende de zwangerschap verandert je lichaam en daarbij kun je ongemakken gaan voelen die je eerder nog niet ervaren hebt. Niet alleen je buik groeit, maar ook je rug en heupen krijgen het zwaarder door het extra gewicht dat je met je mee gaat dragen en de andere houding die je lichaam hierbij aan gaat nemen. Je balans blijft immers niet hetzelfde als je een steeds groter groeiend mensje in je buik hebt. Overdag heb je zo je eigen rituelen om met je veranderende lichaam om te gaan, maar zodra je gaat liggen, kun je soms wel eens wat extra hulp gebruiken. Dan is het fijn als je weet dat er speciale kussens zijn die je tijdens de zwangerschap kunnen ondersteunen bij het liggen. Zo’n zwangerschapskussen noem je ook wel lichaamskussen of zijslaapkussen. Zodra je baby geboren is kun je de meeste zwangerschapskussen ook als zitkussen of voedingskussen voor je baby gebruiken. Slapen met een zwangerschapskussen kent vele voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Wat is een zwangerschapskussen?
Bij een zwangerschapskussen denk je misschien alleen aan iets waar je buik op rust, maar je hebt zelfs kussens voor het hele lichaam. Het ziet er niet het meest sexy uit als je ’s avonds met je partner gaat slapen, maar je zult het kussen als superhandig gaan ervaren. Een groot model geeft niet alleen aan je buik steun, maar ook je nek en je knieën. Doordat dit grote kussen helemaal rond loopt, kun je aan twee kanten op het kussen rusten, je kunt dan ook op zowel je linker- als rechterzij liggen. Het mooie is dat je partner – als je met de rug naar hem of haar ligt – ook gebruik kan maken van het kussen, waardoor je wat minder afstand voelt. Als je de allergrootste variant van een zwangerschapskussen te groot vindt of je kunt je niet voorstellen dat het prettig slaapt, dan kun je ook kiezen voor alleen een kussen tussen knieën. Dit kan voor je heupen al erg prettig aanvoelen. Ook krijg je nog een zwangerschapskussen dat alleen ondersteuning aan je buik biedt.
Welke vormen kan een zwangerschapskussen hebben?
De grotere versies van zwangerschapskussens krijg je in rolvorm, in de vorm van een halve maan, in de vorm van een C, een U of een J. De rolvorm is niet heel ingewikkeld, want die ken je wellicht ook van de yoga of meditatie, alleen is dit zwangerschapskussen dan een maat groter, zodat je het grootste deel van je lichaam op de rol kunt laten rusten. Over de halve maan hoef je ook niet lang na te denken, hoewel je daar wel nog varianten hebt die aan de uiteinden taps toe kunnen lopen, ten opzichte van gewoon rechte uiteinden. Bij de lettervormen wordt het wel spannend voor je, want deze vormen kunnen je net wat meer ondersteuning bieden, zeker in de laatste fase van je zwangerschap, als je buik flink gegroeid is en de zwaartekracht zijn werk doet. De C-vorm herken je aan een kleine verdikking aan het eind van de krul van de C. Hier kun je je nek fijn in leggen en ondersteunen als je gaat liggen. De U-vorm is aan de buitenkant van de beide pootjes van de U recht, maar aan de binnenzijde voel je versmallingen en verdikkingen, die precies op de juiste plek van je lichaam steun geven. De J-vorm is een iets eenvoudigere versie van de C-vorm, waarbij je de krul van de J ook in je nek legt en je benen op het pootje van de J laat rusten.
De twee eenvoudigste zwangerschapskussen kunnen je ook al ondersteuning bieden, want het kussen in de vorm van een citroenpartje (een halve cirkel die aan de ronde zijde dikker is en aan de rechte zijde smal wordt) kun je zo onder je buik schuiven, dat je er precies genoeg aan hebt. Als het niet voldoende steunt, trek je het dichter naar je lichaam en rust je buik er meer op. Als je het gevoel hebt dat je scheef gaat liggen, kun je het kussen wat verder van je lichaam – maar nog steeds onder je buik – leggen. Ook kun je een kleiner kussen alleen voor tussen je knieën kopen. Dit zwangerschapskussen herken je meestal wel aan de dubbele trechtervorm. Het kussen begint dik, wordt smaller en wordt daarna weer even dik als aan het begin.
Voordelen van het gebruik van een zwangerschapskussen
De voordelen zul je kunnen waarderen, want tijdens het rusten wordt je lichaam optimaal ondersteund. Ook zul je merken dat je daardoor sneller in slaap valt en beter zult slapen. Je lichaam maakt al zoveel mee, maar door de steun van een zwangerschapskussen voelt het zich even veilig genoeg om je te kunnen overgeven aan het moment. Je matras kan altijd perfect geweest zijn voor je normale gewicht en de zachtheid of hardheid vond je altijd prima, maar als je lichaam verandert tijdens de zwangerschap, kun je ineens andere wensen hebben. Je kunt ook tot de aanschaf van een nieuw matras overgaan natuurlijk, maar beter probeer je eerst een zwangerschapskussen uit. Misschien vind je het wel zo lekker liggen, dat je het er later bij rug- of nekklachten nog wel eens bij pakt om weer lekker te kunne liggen.
Als je het zwangerschapskussen eenmaal hebt leren gebruiken, zul je merken dat je het ook handig kunt gebruiken bij het geven van borstvoeding of het neerleggen van je baby. De vorm van het kussen passen perfect bij hoe jij de fles wilt geven. En als je baby in de box ligt, kun je er voor zorgen dat het niet kan draaien. Tot een bepaalde leeftijd wil je dat je kindje blijft liggen zoals je het neer hebt gelegd. Daarna komt de fase van bewegen al snel genoeg en mag het ook tijdens het slapen anders liggen dan op de rug. Maar tot die tijd kan je zwangerschapskussen meerdere toepassingen hebben.
Nadelen van het gebruik van een zwangerschapskussen
Alle voordelen klinken je goed in de oren, maar het liggen met zo’n zwangerschapskussen is een ding, ermee slapen is iets anders. Als je niet zwanger bent, beweeg je al veel tijdens je slaap. Dat moet ook, want je lichaam is er niet voor gemaakt om 8 uur achter elkaar in dezelfde houding te liggen. Met een steeds groter wordende buik – die ook steeds meer teken van leven vertoont – kan slapen op zich al lastiger worden. Het kussen biedt dan hulp als je in slaap wilt vallen door de gerichte ondersteuning, maar draaien met zo’n kussen is een heel ander verhaal. Dat vraagt wat oefening van je. Afhankelijk van het model zwangerschapskussen dat je kiest, neem je het kussen mee tussen je benen als je draait, of draai je binnen het kussen waarin je in ligt op je andere zijde. Het losse kussen voor je buik (in de vorm van een citroenpartje), dien je ook handmatig mee te nemen naar de kant waar je op gaat liggen.
Verder dien je er rekening mee te houden dat je de hoes van het kussen regelmatig wast. ’s Nachts zweet je en soms heb je hier tijdens de zwangerschap iets meer last van. Je wilt het kussen dan net zo fris als je beddengoed hebben en daarom was je het dan ook op zijn minst net zo vaak als je lakens.
Wat kost een zwangerschapskussen?
De basismodellen koop je voor een prijs vanaf 30 euro. Let goed op de dikte van zo’n kussen, ga er het liefst in een winkel eens aan voelen, want de realiteit kan tegenvallen als je alleen op plaatjes af gaat. Het is hoe dan ook goed om naar de verschillende modellen in een winkel te gaan kijken en te gaan vragen of je even proef mag liggen. Als je het in de winkel al geen 5 minuten met zo’n kussen uithoudt, ga je het ’s nachts of tijdens een rustmoment overdag ook niet gebruiken. De meeste zwangerschapskussens kosten rond de 70 euro en ben je bereid meer uit te geven, dan zijn de beste modellen op dit moment voor ongeveer 150 euro te koop. Het verschil tussen een goedkoop en duurder kussen voel je vooral aan het gebruikte materiaal en de dikte van het kussen.
Als je alleen een zwangerschapskussen voor tussen je benen wilt, ben je rond de 20 euro kwijt. Een buikkussen (het citroenpartje) heb je al voor 15 tot 20 euro in huis.
Beste zwangerschapskussen voor jou?
Afhankelijk van hoe jij je voelt tijdens de zwangerschap, waar je precies ondersteuning bij wilt en hoeveel budget je hebt, kun je je keuze bepalen voor een bepaalde vorm zwangerschapskussen. Wil je alleen je buik beter kunnen laten liggen, dan hoef je niet per definitie een van de lettervormen te kiezen. Als je niet veel geld wilt of kunt spenderen aan een kussen, kun je beginnen met een kussen voor tussen je knieën of alleen voor onder je buik. Maar als je nu al veel behoefte hebt aan een kussen dat meer lichaamsdelen steun biedt, of als je zo slecht slaapt en je denkt dat een groter kussen wel eens zou kunnen helpen? Dan kun je wel voor een groot model gaan. Het beste zwangerschapskussen is dus behoorlijk persoonlijk.
Waar let je op bij de aankoop van een zwangerschapskussen?
Als je overtuigd bent van het nut van een zwangerschapskussen, kun je gaan kijken naar de diverse eigenschappen. Je hebt niet alleen een vorm te kiezen, maar ook het formaat, het soort stof aan de buitenkant en het gebruikte vulmateriaal in het kussen. Soms kan vulmateriaal geluid maken en dat wil je dan wel weten voordat je er misschien 100 euro aan uit wilt gaan geven. Andere kussens zijn voorzien van memory foam en daar kun je al hele goede ervaring mee hebben bij je nekkussen. Is de hoes van het kussen makkelijk te verwijderen, zodat je het geregeld kunt wassen? Sommige hoezen zijn bijvoorbeeld van fleece gemaakt en dat kun je wel eens heel fijn aan willen voelen.
Extra artikelen die je bij het zwangerschapskussen kunt kopen
Natuurlijk kun je een paar extra hoezen kopen, als de hoes te verwijderen is. Denk ook aan een handige opbergtas, voor als je het zwangerschapskussen met je mee wilt nemen tijdens een weekendje weg. Soms merk je dat na verloop van tijd het kussen dunner lijkt te worden. Door het soort vulling in jouw zwangerschapskussen kan het zijn dat het leunen van het gewicht van je buik of lichaam op het kussen, de vulling dichter op elkaar geklemd laat zitten. Soms helpt het dan om je kussen eens flink op te schudden. Maar als dat niet meer werkt, kun je een voller kussen weer snel voor elkaar krijgen door losse vulling bij te kopen en aan je kussen toe te voegen. Kijk dan wel of je dezelfde soort vulling hebt, want zodra je met verschillende soorten vulling aan de slag gaat, kun je dit gaan voelen, omdat ze anders bewegen in het kussen.
Andere handige kussens voor tijdens de zwangerschap
De zwangerschapskussen waar je nu over hebt gelezen, zijn vooral bedoeld voor in bed of op de bank wanneer je gaat slapen of een dutje tussendoor wilt doen. Je kunt echter meer handige kussens vinden, voor allerlei verschillende doeleinden. Zo heb je het zwangerschapsluchtbed – dat niet heel opwindend klinkt – maar wel heerlijk kan liggen als je op vakantie gaat en op het water wilt liggen. Door de uitsparingen in dit luchtbed kun je heerlijk relaxen en een beetje op het water dobberen als het zonnetje op je lichaam schijnt.
Ook krijg je speciale borstvoedingskussens. Natuurlijk kan de vorm van je normale zwangerschapskussen al geschikt zijn om borstvoeding te geven, maar dit speciale kussen is compacter van vorm en voor het formaat van je baby gemaakt, niet voor jouw lichaam.
Welke kussens ga je kopen?
Maak altijd voor jezelf de afweging of je deze producten allemaal nodig hebt. Als je het zwangerschapskussen ook op andere manieren kunt gebruiken, hoef je niet alle mogelijke kussens in huis te halen. Je kunt dan misschien nog iets leuks voor de inrichting van de babykamer doen. Vergeet ook niet dat de kussens die je koopt onderhoud vragen. Zeker als je het kussen in de woonkamer of op de bank gebruikt en je hebt huisdieren, wil je wat extra aandacht aan het schoonhouden van het kussen besteden. Bovenal gaat het erom dat je – welk kussen het ook wordt – steun aan het zwangerschapskussen hebt tijdens een bijzondere tijd in je leven.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer Baby & Kind gerelateerde koopgidsen