
Wil je een nieuw navigatiesysteem kopen of ben je je aan het oriënteren? Hier lees je alle essentiële informatie over navigatiesystemen. Daarnaast hebben wij de beste navigaties voor 2025 voor je op een rijtje gezet.
Beste Navigatiesysteem 2025: Onze Top 10 navigatiesystemen
Een nieuw navigatiesysteem kopen om welke reden dan ook? Bij ons ben je aan het goede adres, want naast veel nuttige informatie zetten wij de beste navigatiesystemen voor je op een rijtje. Tevens vind je de beste navigatiesystemen aanbiedingen.
Bekijk hieronder de top 10 van beste navigatiesystemen van dit moment.
Waarom is een navigatiesysteem belangrijk?
Het wordt steeds drukker in de wereld en we hebben hierdoor ook steeds minder tijd voor onszelf. Waar we vroeger nog voldoende tijd hadden om een adres te zoeken ergens op de kaart, willen we dit nu het liefst zo snel mogelijk doen. Navigatiesystemen bieden dan de oplossing. Zowel de goedkope als de duurdere modellen loodsen ons naar de juiste locatie. Daarnaast is het ook economisch een verstandige keuze om zo’n systeem aan te schaffen.
Met een navigatiesysteem kun je altijd de kortste route rijden, waardoor je niet onnodig extra kilometers maakt en dus ook niet steeds hoeft te tanken. Het gaat jou dus veel kosten besparen. Daarbij tonen de navigatiesystemen altijd realtime file-informatie. Zo kun je ook voor een alternatieve route kiezen om file te omzeilen. Je komt dus nooit meer te laat op een afspraak dankzij jouw navigatie.
Een navigatiesysteem biedt echter ook meer veiligheid. Je vindt dus niet alleen de juiste bestemming, maar krijgt bijvoorbeeld ook een waarschuwing als je te hard rijdt. Tevens wordt de juiste rijstrook aangegeven op het scherm, waardoor je bij een afslag of splitsing niet meer opnieuw in hoeft te voegen. Gevaarlijke situaties kunnen hierdoor worden voorkomen. Benzine nodig? Dan kunnen veel navigatiesystemen ook nog het dichtstbijzijnde tankstation voor jou aangeven. De betere modellen kunnen daarbij zelfs actuele benzineprijzen vermelden en geven de posities van flitspalen aan.
Je kunt een navigatiesysteem in sommige gevallen ook koppelen aan bluetooth via een smartphone. Zo kun je via jouw systeem handsfree bellen en het apparaat door middel van spraak bedienen. Ook dit geeft weer een extra veiligheid. Je hoeft immers niet meer alles in te typen en kunt gewoon op de weg letten.
Waar moet je op letten als je een navigatiesysteem koopt?
Bij het kopen van een navigatiesysteem wil je geen miskoop begaan. Het is daarom goed om eerst naar de eigenschappen van een systeem te kijken. Zo kun je als eerste bekijken wat de geografische dekking is. Wil je de kaarten van heel Europa, of heb je toch genoeg aan de Benelux of bijvoorbeeld West-Europa? Bij sommige modellen is er zelfs een wereldwijde dekking te vinden. Een wereldreis met een camper maken laat jou hierdoor ook niet meer verdwalen.
Navigatiesystemen kunnen altijd up-to-date blijven. Fabrikanten brengen namelijk geregeld updates van de kaartsoftware uit. Deze updates bevatten vaak de nieuw aangelegde wegen, afritten en rotondes en andere extra’s op de weg. Alleen moet je je hierbij wel verdiepen in eventuele extra kosten. Zo hebben inbouwnavigaties, zoals TomTom en Becker, slechts een beperkte kostenloze updateperiode. De eerste twee of drie jaar kun je kostenloos gebruik maken van de updates, maar de updates erna kosten al gauw veel geld. Daarbij moet je de updates vaak uitvoeren via een USB-stick of een thuisnetwerk, terwijl moderne voertuigen vaak voorzien zijn van WiFi. De knoop bijna doorgehakt en wil je een nieuw navigatiesysteem kopen? Bovenaan het artikel vind je de beste navigatiesysteem aanbiedingen. Wil je een nieuwe navigatie kopen? Doe er je voordeel mee!
Navigatiesysteem kopen
Vrijwel alle losse GPS-systemen bieden gratis navigatie-updates aan tijdens de levensduur van het apparaat. Dit gebeurt dan met een lifetime-abonnement. Je betaalt hierbij eenmalig een bedrag voor het systeem, waarna je in de toekomst te allen tijde verzekerd bent van de nieuwste kaartsoftware. Fabrikanten verkopen daarnaast abonnementen voor extra functies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een flitspaalverklikker. Hiervoor is eerst een gratis introductieperiode, waarna je een vast bedrag per maand of per jaar gaat betalen.
Er bestaan verschillende technieken om realtime verkeersinformatie te ontvangen op een navigatiesysteem. Zo kennen modellen een ingebouwde DAB+ of TMC-ontvanger. Hierbij verlopen de updates via de radioverbinding. DAB+ staat bekend om een hoge verversingssnelheid. Je blijft altijd op de hoogte van de actuele situatie op de weg. Sommige navigatiesystemen zijn voorzien van een plek voor een simkaart. Zo kun je de verkeersinformatie via een mobiele internetverbinding binnen laten komen. Als laatste bestaan er nog producten die dankzij een gekoppelde smartphone de verkeersgegevens gaan ontvangen. Ook deze verkeersupdates komen van het internet en zijn daardoor vaak nauwkeuriger dan de updates die via de radio doorgestuurd worden.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer beeld & geluid gerelateerde koopgidsen