Er zijn weinig dingen zoals irritant als dat de WiFi in huis niet goed werkt. Wanneer jij één van de beste WiFi versterkers van 2024 uitkiest is dat probleem slechts verleden tijd. Er zijn een heleboel goede WiFi versterker producten op de markt en wij laten jou er een aantal zien.
Beste WiFi versterker 2024: Onze Top 10 WiFi versterkers
Wanneer je een WiFi versterker gaat kopen is het van belang om de situatie in jouw huis te leren kennen. Op deze manier weet je precies welke WiFi versterker je moet kopen om het probleem snel te verhelpen. Wij hebben de beste WiFi versterkers voor jou op een rijtje gezet.
Hieronder vind je de top 10 van beste Wifi versterkers in 2024.
Maak gebruik van een handige wifi versterker
Met een wifi versterker kun je het signaal dat via je modem en router binnen komt versterken, waardoor je met meerdere apparaten tegelijk en ook op meer plekken in huis gebruik kunt maken van je wifi signaal. Als je in een klein appartementje woont en de plek waar het internet je huis binnen komt is dichtbij, heb je meestal geen wifi versterker nodig. Het signaal vanaf je router is dan sterk genoeg en je hebt nergens last van, of je nu in de woonkamer, slaapkamer of badkamer van je draadloos internet wilt genieten.
Als je huis meerdere verdiepingen heeft of erg groot is, kunnen sommige ruimten echter te ver weg liggen van je modem en router. Het wifi signaal dat dan vanaf de router de ruimte in gestuurd wordt, is dan niet sterk genoeg om in heel je huis gebruik van het draadloze netwerk te kunnen maken. Geen sterk signaal, een wisselvallig signaal of helemaal geen signaal op bepaalde plekken in huis kan veel irritatie en zelfs ongemakken veroorzaken, want soms zit je midden in een download of ben je een belangrijke e-mail aan het versturen en dan klapt je verbinding er uit. Daar kun je beter een stokje voor steken door te kijken of een wifi versterker je in huis kan helpen om de verbinding weer stabiel te krijgen.
Andere namen voor wifi versterker
Het basisprincipe van het product blijft hetzelfde, want je verlengt de kracht van het draadloze signaal waar je mee wilt werken. Een wifi versterker kun je toch onder een ander naam in winkels of webshops tegenkomen, dan heten ze ook wel wifi extender, wifi booster of wifi repeater. Meestal zie je wel Engelstalige namen voor het woord wifi versterker, maar het apparaatje functioneert gewoon hetzelfde.
Hoe werkt een wifi versterker?
Zodra je merkt dat je niet overal in huis voldoende wifi signaal hebt, kun je kijken of je dit met een wifi versterker kunt oplossen. Er zijn meerdere oplossingen, maar een wifi versterker is vaak het eerste dat je wilt proberen. Je bestelt een of meerdere wifi versterkers en gaat in huis op zoek naar de plek waar het signaal nog sterk genoeg is, zodat de versterker dit signaal op kan vangen en weer door kan sturen. Hierdoor komt je signaal met behulp van de wifi versterker verder in de ruimte, dan als je alleen van het signaal van je router uit zou gaan. Wil je een grotere afstand overbruggen? Dan kun je meerdere wifi versterkers installeren om zo je doel te bereiken. Het is een soort estafette van aan elkaar doorgegeven signalen, waarmee je hoopt de eindstreep in huis te halen.
Voordelen van wifi versterkers
Met de versterker kun je op vrij makkelijke en goedkope wijze je wifi signaal versterken, zonder dat je in muren hoeft te gaan boren om kabels door te trekken. Je ziet soms creatieve oplossingen met kabels, die vanuit de meterkast omhoog lopen, langs het plafond gelegd worden en dan in de hoek van de kamer weer naar beneden getrokken worden om via de vloer om deurposten heen op de plek van bestemming te komen. En dat allemaal om op dat ene plekje in huis te kunnen internetten. Een wifi versterker helpt je dus op eenvoudige wijze om het wifi signaal op alle plekken in huis te krijgen.
Nadelen van wifi versterkers
Een wifi versterker is niet altijd de beste oplossing voor je signaalprobleem. Het kan namelijk zijn dat je in een oud huis woont, waar men nog hele dikke binnenmuren heeft gebouwd. Het kan dan gebeuren dat je versterker niet sterk genoeg is om het signaal door deze muren te verzenden. Je dient dan aan andere oplossingen te denken. Voordat je een wifi versterker gaat kopen, is het dan ook handig om je situatie goed te analyseren. Je wilt immers wel meteen investeren in een goede oplossing, zodat je het gewenste resultaat hebt.
Soorten wifi versterkers
Bij een wifi versterker praat je bij soorten over de frequentie die ze gebruiken. Deze frequentie noem je officieel de wifi band. Een enkele wifi band (single-band) maakt gebruik van een 2,4 GHz frequentie en veel draadloze apparatuur maakt hier al jaren zonder problemen gebruik van. Doordat je versterker van een band gebruik maakt en er steeds meer apparaten op wifi werken, kan je hierdoor vertragingen op het internet gaan ervaren. Daarom zijn er versterkers ontwikkeld die van een dubbele band (dual-band) gebruik maken. Deze wifi versterker kan of via 2,4 GHz, of via 5 GHz verzenden. Je verbetert met de sterkere frequentie de snelheid van het internet, maar je dient dan wel op te letten dat je basisapparaat 5GHz aan kan, anders helpt het je niet verder. Nog een trede hoger krijg je de dual-band versterker die simultaan kan verzenden. Het is dan niet of via de ene, of via de andere frequentie verzenden, maar op beide frequenties tegelijkertijd kunnen verzenden. De versterker kiest dan voor oudere apparaten in huis die draadloos willen communiceren de lage frequentie en voor nieuwe apparatuur gebruikt het de hoge frequentie.
Prijzen van wifi versterkers
Bij je aankoop van een wifi versterker let je op de snelheid (uitgedrukt in Mbps) en of het een single-band, dual- band of simultaneous dual-band versterker is. De goedkoopste wifi versterker koop je voor nog geen 20 euro, maar je dient je dan van te voren dus goed af te vragen of een paar tientjes je ook echt wel verder helpen in het ontvangen van wifi in huis. Voor de beste wifi versterkers betaal je op dit moment rond de 300 euro. Je hebt dan bijna altijd te maken met minimaal een dual-band wifi versterker en deze versterkers kunnen wel 6000 Mbps aan, terwijl de aller-goedkoopste maar tot 300 Mbps reikt. Voor rond de 150 euro zijn er genoeg modellen waar je uit kunt kiezen die prima prestaties leveren, maar ook dan geldt: let op de specificaties en op de situatie waar je een oplossing voor zoekt. Zo kun je in een keer de goede investering doen.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer telefonie & internet gerelateerde koopgidsen