Wil je een nieuwe router kopen of ben je je aan het oriënteren? Hier lees je alle essentiële informatie over routers. Daarnaast hebben wij de beste routers van 2024 voor je op een rijtje gezet.
Beste Router 2024: Onze Top 10 routers
Een nieuwe router kopen om welke reden dan ook? Bij ons ben je aan het juiste adres, want naast veel nuttige informatie zetten wij de beste routers voor je op een rijtje. Tevens vind je de beste router aanbiedingen.
Bekijk hieronder de top 10 beste routers van dit moment.
Op zoek naar een goede router
Voordat je op pad gaat voor een router is het belangrijk om te checken of je niet al een router in huis hebt waar je mee uit de voeten kunt. Wat je namelijk wellicht nog niet wist, is dat je modem vaak al een router is. Providers noemen het apparaatje dat je ontvangt bij het afsluiten van internet een modem, maar het heeft vaak al een routerfunctie. Het gaat er niet alleen om dat je het internet op kunt dat buiten je huishouden plaats vindt, daar zorgt het modem voor, maar ook dat je binnen je eigen netwerk kunt werken en dat doet de router.
Waarom dan toch een router
Het kastje dat je van je provider krijgt, heeft zo zijn beperkingen. Een normaal huishouden merkt vaak niks van deze beperkingen, een beetje online shoppen of e-mails versturen zorgt niet voor problemen. Maar dan krijg je het gevoel dat het internet trager wordt, of je zoon klaagt dat zijn online games er uit klappen. Zodra je binnen een gezin met meer mensen tegelijk van dit internet gebruik wilt maken, treedt er vertraging op. Dit kan te maken hebben met de bandbreedte van de router van de provider. Binnen de bandbreedte merk je niks vreemds, ga je er overheen, dan wordt het langzamer. De provider garandeert een bepaalde bandbreedte, maar meer ook niet. Daarnaast kan er verschil in zendkracht en reikwijdte zijn.
Het nadeel van de router van je provider
De router van de provider heeft als belangrijkste nadeel dat je deze zo dicht mogelijk bij het punt waar je internet het huis binnen komt, dient te plaatsen. Je denkt dat dit lekker opgeruimd staat. Je hebt immers niet allemaal losse technische kastjes door je woning verspreid staan. Als je bij jezelf gaat checken, zal jouw router waarschijnlijk in je meterkast een permanent plekje hebben gekregen. Dit betekent echter dat de reikwijdte vanuit de meterkast de rest van je huis in – en dan maakt het niet uit of het nu om de lengte of hoogte van je huis gaat – beperkt is. Met een losse router op een strategische plek kun je je interne netwerk verbeteren.
Resultaten van een losse router
Als je een extra router aanschaft, ga je meteen het verschil merken. Het downloaden van een HD-film lukt nu wel, online games lopen weer normaal in plaats van met een haperend beeld en huiswerk dat digitaal opgeslagen moet worden, vormt geen extra belasting meer voor je netwerk. Het is je gelukt om weer met meerdere computers, laptops, tablets of telefoons gebruik te maken van het internet. Behalve dat iets weer loopt, zal ook de snelheid je gezinsleden verbazen. Routers die je nu kunt kopen, zijn namelijk veel verder ontwikkeld en kunnen tot zeven keer sneller opereren ten opzichte van een aantal jaren geleden.
Veilig het internet op
Als je nog een oude router hebt die in principe prima functioneert voor wat jij er mee wilt, kan het toch slim zijn om een nieuwe router aan te schaffen. Dit heeft alles te maken met hoe veilig je router is. Je wist het niet toen je je huidige router in huis haalde, maar voor wat betreft de veiligheid in het gebruik laten die ten opzicht van de huidige standaard te wensen over. Je kunt dit checken door het type beveiliging na te kijken. Als er WEP-beveiliging genoemd wordt, dan is overschakelen naar een nieuwe router met WPA2-versleuteling echt veel beter voor het draadloze signaal waar je gebruik van maakt.
Theoretische snelheid van je router en de werkelijke snelheid
Vaak zie je dat er een bepaalde internetsnelheid van je router gegarandeerd wordt. Wat je niet altijd weet, is dat dit de theoretische snelheid betreft. In theorie zou er dan een bepaalde snelheid plaats kunnen vinden, maar deze theoretische snelheid is geen garantie voor wat je werkelijke snelheid uiteindelijk werkelijk is. Het voordeel met een nieuwe router is, dat wanneer je via een netwerkkabel verbonden bent met je router, deze theoretische snelheid vaker gehaald kan worden. Als jij periodiek back-ups maakt van alle informatie die je opslaat of als je regelmatig veel data tussen bijvoorbeeld een externe harde schijf en je PC verplaatst, verloopt dit via een nieuwe router met kabel ertussen veel sneller dan vroeger. Het maakt je werk of hobby dan ook stukken prettiger.
Waar let je op bij de aanschaf van een nieuwe router?
Naast de beveiliging van je netwerk gaat het vooral om de snelheid. En hierbij geldt dat hoe meer vermogen je router heeft, hoe beter deze functioneert bij een grotere vraag door verschillende apparaten in huis. Het vermogen kun je nagaan door te kijken naar het soort processor dat in de router zit. Hier krijg je wel meteen te maken met een ander prijskaartje, want net als bij andere producten, is een router die betere prestaties levert duurder dan een simpelere router. Deze goedkopere router kan voor wat jij ermee wilt voldoende zijn, maar het is altijd aan te raden voor de aanschaf te checken wat de mensen in jouw huishouden allemaal op internet doen. De activiteiten (hoeveelheid en optimale snelheid) bepalen dan wat de beste router met processor voor jou is. De knoop bijna doorgehakt en wil je een nieuwe router kopen? Bovenaan het artikel vind je de beste router aanbiedingen en beste routers. Doe er je voordeel mee!
Waar plaats je je nieuwe router?
Ben je overtuigd van het nut van een extra router, naast die van je provider die je al in huis hebt? Dan wil je weten hoe je deze het beste functioneert en dat heeft alles met de plek in huis te maken. Waar de router van de provider in je meterkast zijn bereik al snel kwijt is, kun je met de juiste plek van je nieuwe router veel bereiken. Een optimale locatie kan soms even proberen zijn en het is wel een technische klus. Je moet namelijk een fysieke verbinding leggen tussen de router in je meterkast en je nieuwe router die ergens een centrale plek in huis gaat krijgen. Zodra je dit voor elkaar hebt gekregen, ben je voor de komende tijd weer verzekerd van een goed functionerend netwerk in huis en daar kan iedereen van genieten.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer kantoor gerelateerde koopgidsen