
Wanneer je een rookmelder koopt dan wil je hier natuurlijk niet op besparen. Je wilt natuurlijk de beste rookmelder van 2025. Het gaat namelijk om jou veiligheid en die van de anderen. Bekijk hier een lijst met de beste rookmelders van dit jaar.
Beste Rookmelder 2025: Onze Top 10 rookmelders
Een rookmelder kopen is van groot belang in een huis. Jouw leven en die van jouw dierbaren kunnen hiermee gered worden. Wanneer je een rookmelder koopt is het belangrijk dat je weet welke soorten er zijn. Op basis van deze informatie kun je een goede keuze maken om een rookmelder te gaan kopen.
Hieronder vind je de top 10 van beste rookmelders in 2025.
Op zoek naar goede rookmelders
Als je in een nieuwbouwwoning woont, heb je waarschijnlijk geen omkijken naar een rookmelder, want sinds het bouwbesluit van 2012 dienen rookmelders al tijdens de bouw gerealiseerd te zijn. Als het goed is heb je de rookmelder(s) dan ook ontdekt en het fijne er van, is dat – in ieder geval in Nederland – de rookmelder aangesloten is op je lichtnet. Dit betekent voor jou, dat je niet periodiek hoeft te checken of de batterijen nog werken. Woon je in een oudere woning? Dan heb je misschien wel behoefte aan meer informatie over rookmelders. Je zult merken dat er nogal wat verschillen te ontdekken zijn en dan heb je het niet alleen over de prijs.
Verschillende sensors bij rookmelders
Als je voor een rookmelder op pad gaat, zul je optische rookmelders en thermische rookmelders tegen komen. Bij de thermische melder reageert de sensor van je rookmelder op de temperatuur. Je noemt ze daarom ook wel een hittemelder in plaats van rookmelder. De optische rookmelder heeft een ander soort sensor, waarbij het onderbreken van licht of juist het versterken van de hoeveelheid licht op de sensor een signaal doorgeeft aan de rookmelder. Doordat er geen constante bron van licht of meer licht wordt geregistreerd door de sensor in de rookmelder, gaat het alarm af en word je gewaarschuwd. Een optische rookmelder heb je meestal liever in huis dan een thermische rookmelder, omdat een beetje rook al een reactie van de optische melder kan ontlokken. Je bent dan gewaarschuwd. Vaak heb je geen of onvoldoende tijd om te reageren met de thermische rookmelder, omdat er eerst een bepaalde temperatuur bereikt moet worden om een alarmsignaal in gang te zetten. Op andere plekken dan in je woonhuis, kan de thermische rookmelder natuurlijk wel een betere melder zijn.
De opkomst van slimme apparaten
Naast de slimme koelkast en slimme thermostaat krijg je nu ook slimme rookmelders. Jouw voordeel bij dit soort rookmelders, is de verschillende manieren waarop je een alarmmelding krijgt. Het signaal bereikt je – net als bij andere rookmelders – via een geluidssignaal, maar daarnaast spreekt er ook een stemgeluid en meldt de app zich met alarm. Dit is zeker handig als je erg vast slaapt en als je al gewend bent aan de aanwezigheid van slimme apparaten in huis, dan wil je natuurlijk ook een slimme rookmelder. Bijkomend voordeel is dat je de slimme rookmelders draadloos kunt koppelen, al betaal je voor een slimme rookmelder wel meer dan voor een optische of thermische rookmelder.
Andere rookmelders
Je kunt ook een combinatie van een rookmelder met een koolmonoxidemelder bestellen. Je hebt in het nieuws regelmatig kunnen horen of lezen dat er mensen in het ziekenhuis terecht gekomen zijn, doordat hun CV ketel niet in orde was. Als je de CV ketel op zolder hebt en dat is ook waar je tiener slaapt, dan wil je tijdig gewaarschuwd worden om als gezin het pand heelhuids te kunnen verlaten. De meeste rookmelders hebben een testknop, zodat je je medebewoners het geluid kunt laten horen en de batterij kunt testen. Mocht het ’s nachts gebeuren dat een rookmelder afgaat, dan kan iedereen een veilige plek zoeken. Extra handig in je gang zijn de rookmelders met noodverlichting, want bij deze rookmelder springt de noodverlichting automatisch aan als dat nodig is.
Aandachtspunten bij de aanschaf van een rookmelder
Bij een rookmelder die op netstroom aangesloten is, hoef je niet elke zoveel tijd te checken of deze nog werkt. Er zijn echter ook rookmelders die op batterijen werken. En hier tref je de grootste verschillen, want je hebt er die een jaar werken, maar ook batterijen van 5 of 10 jaar. Speciale lithiumbatterijen gaan nu eenmaal veel langer mee dan je normale batterijen. Dat scheelt dus wel bij de aankoop. Hoe langer je rookmelder en batterij meegaan, hoe duurder deze in verhouding wel vaak is. Dus als je budget het niet toelaat en er zijn geen eisen vanuit wet- en regelgeving, dan koop je die melder die voor jou haalbaar is voor het doel dat je er mee hebt.
Koppelbare rookmelder hangen of niet?
Wanneer je de melders draadloos kunt koppelen, betekent dit dat er bij een alarm, alle alarmen afgaan. Dit kan in situaties als een studentenhuis met meerdere verdiepingen of een bungalow met alle kamers aan een lange gang erg prettig zijn. Als er op een bepaalde plek in huis ver weg van je brand uitbreekt, word je daar aan de andere kant van het huis voor gewaarschuwd. Ook als je een ruimte met dieren of waardevolle objecten hebt, kun je bij het afgaan van het alarm meteen ervoor zorgen dat de dieren of objecten – na je medebewoners – veilig gesteld worden, ook al is de ruimte dus niet dicht bij de plek waar brand uit is gebroken. Hiermee heb je extra tijd en kun je taken verdelen als je met meerderen bent. De een blust de brand als dit nog verantwoord is, de ander verlaat met de huisdieren het pand en zo verder.
Montage van een rookmelder
Rookmelders kun je gewoon met normale pluggen en schroeven bevestigen, maar je krijgt tegenwoordig ook sterke magneten die hun werk goed doen. Let altijd op de beschrijving, zodat je ze niet alleen goed bevestigt, maar ook op de juiste plek. De omstandigheden moeten zo zijn, dat je het gewenste effect bereikt met waar de rookmelder gehangen is. Wil je met je maatregelen meteen door voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Dan zul je iets meer dan alleen de brandveiligheid aan moeten pakken. Het kan je echter wel een korting op je inboedelverzekering opleveren, dus misschien is het je dat – naast de veiligheid van je gezin en eigendommen – wel waard.
Aanpak bij speurtocht naar rookmelders
Ga als eerste eens na wat er voor brandveiligheid al in je woning geregeld is. Kijk in elke kamer, op elke overloop en in elke gang. Vergeet daarbij ook niet de bijkeuken en aangebouwde garage te inspecteren. Het is dan handig dat er niks in de weg staat om je veiligheidsmiddelen te zien. Een ander middel – de blusdeken in de keuken – wil je klaar hebben liggen waar en wanneer je die praktisch kunt gebruiken. Je hebt er niks aan als deze in de kast onder het trapgat ligt, waar zich inmiddels meer rommel heeft verzameld. Ook bij rookmelders let je hier op. Staat er geen hoge kast voor, waardoor de melder later geactiveerd zou kunnen worden? Als je weet wat je waar in huis hebt en of alles nog goed functioneert, kun je kijken naar wat ontbreekt. Bedenk wat voor ruimte het is en welke rookmelder daar het meest effectief is. Als je alle nieuwe melders geïnstalleerd hebt volgens de handleiding, zet dan elk jaar op een bepaalde datum in de agenda om de rookmelder te checken via de testknop. (Doe dit niet als je rookmelder op een automatische brandinstallatie aangesloten is, tenzij je met de betreffende maatschappij overlegt of je kunt testen.)
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer huishoudelijke gerelateerde koopgidsen