Je wilt voor jouw kleine baby natuurlijk wel het beste van het beste. Of je geeft er één cadeau, dan wil je natuurlijk ook dat je de beste babyfoon van 2024 geeft. Op deze pagina leer jij alles over de verschillende soorten babyfoon die verkrijgbaar zijn in het jaar 2024.
Beste Babyfoon 2024: Onze Top 10 babyfoons
Wanneer je een babyfoon gaat kopen is het belangrijk om er alles over te weten. Je gaat het namelijk gebruiken voor het meest kwetsbare en zorgafhanklijke dat er bestaat, een baby. Op deze pagina leggen wij precies uit welke soorten er allemaal bestaan en welke verschillende functies babyfoons hebben. Wil jij direct één van de beste babyfoons kopen?
Hieronder vind je de top 10 van beste babyfoons in 2024.
Welke babyfoon kies jij voor de geruststelling?
Wanneer je een babyfoon gebruikt, kun je een stuk rust voor jezelf creëren. Het maakt eigenlijk niet uit of het ’s nachts of overdag is, want zodra je baby wakker is en je hoort geluid via de babyfoon, weet je of het serieus is of niet. Rustig gebrabbel vraagt geen reactie van je, zeker als het eigenlijk nog geen tijd is om je kind uit bed te halen. Door de ervaring weet je wanneer het geluid wel alarmerend is en dan kun je gaan kijken en er iets aan doen. Het is niet de bedoeling dat je op elk geluid reageert, want soms weet je als nieuwe ouder nog niet wat elk geluid van je kind betekent. Soms is het een kwestie van aandacht vragen en er zijn theorieën dat je daar beter niet altijd op in zou moeten gaan. Natuurlijk verschillen daar de meningen over, maar voor jou helpt de babyfoon in ieder geval om de kalmte in huis en in jezelf te bewaren, totdat het echt nodig is om in te grijpen.
Wat is een babyfoon eigenlijk voor apparaat?
Je hebt twee delen bij een babyfoon: een deel dat het geluid ontvangt in de kamer waar het geluid geproduceerd wordt (de microfoon) en dit door stuurt naar het andere deel in jouw buurt, dat als luidspreker het geluid weergeeft waar jij naar kunt luisteren. Meestal gebruik je de babyfoon in het begin op de momenten dat je baby in bed ligt. Later zet je het vooral ’s nachts aan, om het te kunnen merken als het niet de hele nacht doorslaapt. Als vermoeide ouder kan de beginfase best zwaar voor je zijn en een technisch hulpmiddel kan dan net voor dat beetje rust zorgen dat je nodig hebt. Wanneer je meer jonge kinderen op een kamer hebt liggen, kun je zelfs volgen wat er gebeurt als jij nog niet door hebt dat ze wakker zijn. Zeker als ze beginnen te praten, kan dat leuke momenten opleveren. En als je merkt dat de een de ander altijd wakker maakt, kun je ook ingrijpen, zodat ze allebei voldoende slaap krijgen.
Soorten babyfoons
Bij de aankoop van een babyfoon kun je letten op de soort verbinding waar het gebruik van maakt. Je hebt een analoge verbinding, een digitale verbinding en een internetverbinding. Bij de digitale verbinding kun je nog onderverdelen naar DECT en FHSS. Met een DECT babyfoon heb je een verbinding die sterk genoeg is voor het overbruggen van 100 tot 300 meter. Ben je bij de overburen uitgenodigd voor de lunch? Dan kun je met deze babyfoon nog steeds horen wat er in de slaapkamer van je kind gebeurt. Met de FHSS babyfoon verzend je de informatie op digitale wijze en doordat deze informatie versleuteld verstuurd wordt, heb je een hoge mate van veiligheid bij deze babyfoon.
Extra functies op babyfoons
Waar je vroeger al blij was met geluid, wil je nu vaak ook beeld. Bij babyfoons die gebruik maken van een internetverbinding kun je hiervoor kiezen. Alles wat je dan nog moet doen, is de babyfoon op je eigen wifi-netwerk toevoegen en een app op je tablet of telefoon zetten die het beeld opvraagt. Je kunt zo even kijken als er geluiden uit de kamer komen en zien of er haast mee gemoeid is. Je kunt ook tussendoor – als je baby nog slaapt – checken of het nog onder de deken ligt. Zeker als je baby van stil blijven liggen overgaat naar de beweeglijke fase, kan het ook erg grappig zijn om je baby van een afstandje te zien, zonder dat het weet dat je in de buurt bent. Dan reageert het namelijk vaak op jou en nu zie je je kind zonder afleiding. Een andere functie die je handig kunt vinden, is die waarbij je geluid de andere kant op kunt sturen. Veel jonge baby’s reageren op het geluid van een van de ouders en als je dan via de babyfoon je kind gerust kunt stellen – zonder dat je er telkens fysiek naartoe moet – kan dat een goede oefening zijn in je kind tot bedaren brengen.
Prijzen van babyfoons
De basismodellen van een babyfoon heb je voor een paar tientjes in huis. Voor 30 euro heb je al een prima apparaat. De luxere varianten koop je voor rond de 300 euro en daarbij krijg je goed beeld, een veel groter bereik binnen en buiten je huis en er zijn nog vele andere snufjes, zoals bijvoorbeeld de controle van de ademhaling van je kind. Tussen een babyfoon van 30 en een van 300 euro zit natuurlijk nog een heel scala aan interessante babyfoons waar je uit kunt kiezen. Als je op zoek bent naar een babyfoon, laat je dan in eerste instantie niet beïnvloeden door wat er allemaal op de markt is, maar wat je nodig hebt. Natuurlijk is het leuk om je baby op een groot scherm te zien, maar te veel informatie kan er juist weer toe leiden dat je je juist ongerust gaat maken. De babyfoon moet rust brengen en je waarschuwen als er echt iets is. Het moet je niet aanmoedigen om elke 5 minuten op het schermpje te kijken of alles nog wel in orde is. Zorg dus zelf voor balans in het gebruik en denk voor de aanschaf na over de essentiële specificaties waar jouw babyfoon aan moet voldoen.
Andere toepassingen voor de babyfoon
Wanneer je baby pas geboren is, geeft een babyfoon rust. Maar je kunt de babyfoon voor veel meer dan dat inzetten. Stel je hebt een nieuwe puppy of hond die in de puberfase zit, dan wil je de ondeugd graag in de gaten houden: de pup als je de uren die het alleen kan zijn wilt volgen en de puber of het niet je hele interieur tijdens je afwezigheid sloopt. Ook kan een babyfoon helpen als er iemand in huis ziek is. De babyfoon plaats je naast het bed en je hoort het meteen als iemand wakker is, dorst heeft of een nieuwe doos met tissues kan gebruiken. Soms is het ook gewoon fijn om iemand in de gaten te houden die slaapwandelt of in zijn slaap praat. Op die manier kun je een verklaring vinden voor dingen in huis die op een andere plek staan, of je kunt diegene die ontkent laten horen wat er in zijn slaap allemaal gebeurt. Je merkt al dat een creatief iemand veel meer toepassingen kan bedenken, dan alleen voor het installeren van de babyfoon in je babykamer. Misschien weet je nog wel een paar handige plekken voor die oude babyfoon die in de kast ligt.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer Baby & Kind gerelateerde koopgidsen