De beste stoomstrijkijzers van 2024 vind je op kijkenvergelijk.nl. Wij houden onze website up to date met de beste stoomstrijkijzers van 2024 zodat jij altijd de beste koop hebt.
Beste Stoomstrijkijzer 2024: Onze Top 10 stoomstrijkijzers
Wil je graag een stoomstrijkijzer kopen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Een stoomstrijkijzer kopen is bij ons een fluitje van een cent. Ook hebben wij diverse stoomstrijkijzer aanbiedingen.
Hieronder de top 10 beste stoomstrijkijzers van dit moment.
Beste stoomstrijkijzers
Wanneer je geen speciale kleding hebt die tijdens het drogen kreukvrij opdroogt, gebruik je waarschijnlijk een strijkijzer om nette overhemden, blouses en broeken te strijken. Bijna in elk huishouden zie je een strijkijzer, meestal in de buurt van de strijkplank en soms in een aparte kast als al het strijkgoed weer gedaan is en de strijkplank en het strijkijzer opgeruimd kan worden. Hoewel het misschien niet jouw favoriete bezigheid is, zijn er ook mensen die het heerlijk vinden om op een regenachtige dag met een muziekje aan een flinke wasmand te strijken. Het brengt ook een stukje rust in je dag en het mooie van strijken is, dat je er bijna niet bij na kunt denken. Strijken kan dan een meditatief karakter krijgen in wat voor de rest een drukke week is. En dus maak je er het beste van. Bekijk in de top 5 hierboven welke stoomstrijkijzers het beste zijn. Over het algemeen komen Philips strijkijzers het beste uit de bus.
Strijken: hoe het vroeger ging
Als je het aan je grootmoeder of overgrootmoeder vraagt, heeft zij waarschijnlijk nog met een ijzeren strijkbout gestreken. Deze strijkbout werd van ijzer gemaakt, zodat het gewicht en de hitte die het ijzer vast hield zijn werk deden als je oma de strijkbout van de kachel naar de strijkplank bracht. Daarna kreeg je strijkijzers die je via de stekker in je stopcontact steekt en door middel van een gloeidraad de onderkant van een strijkijzer werd verhit. In grootmoeders tijd moest eerst de kachel aangemaakt worden en had de strijkbout tijd nodig om goed heet te worden. Je kon je toen tijdens het strijken ook echt niet haasten, want tussendoor moest je de strijkbout weer heet laten worden. Je kunt je voorstellen dat men vroeger veel aandacht voor huishoudelijke taken had, want je kon ze gewoonweg niet sneller doen vanwege de middelen die beschikbaar waren.
Hoe het strijkijzer zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld
Na de overgang van ijzeren strijkbouten naar een strijkijzers op elektriciteit had men al ontdekt dat stoom het proces van kleren glad strijken enorm versnelde. Er hoefde toen niet lang gewacht te worden op het reservoir in het strijkijzer, waarin je zelf water kon doen en wat de stoom produceerde tijdens het strijken. Zodra je het apparaat aanzetten, gaf je met een knop aan wat voor stof je ging strijken en dan wachtte je even tot het strijkijzer op temperatuur was. Er zat dan een lampje bovenop het strijkijzer en als dat versprong, wist je dat je aan de slag kon gaan. De knop was om de hitte van het strijkijzer in te stellen, omdat je linnen bijvoorbeeld veel heter moest strijken dan synthetische materialen. Tegenwoordig zijn alle strijkijzers stoomstrijkijzers, maar je hebt inmiddels wel verschillende soorten stoomstrijkijzers.
Soorten stoomstrijkijzers
Het hierboven beschreven strijkijzer is ook een stoomstrijkijzer. Je vond het reservoir tussen het handvat en de strijkzool. Via een opening bovenop het strijkijzer kon je het reservoir zelf met water vullen. Behalve water krijg je ook speciale strijkvloeistof in de winkel, die ook nog eens lekker ruikt. Om de stoom een intensiever effect te laten hebben, krijg je nu ook stoomstrijkijzers met een extern waterreservoir. Je noemt dit ook wel een stoomgenerator. Behalve datgene wat je normaal als strijkijzer beschouwt, zit er nu een groot reservoir onder, waar het strijkijzer op rust. Het reservoir vul je met water en zodra je het strijkijzer van de houder haalt, gaat er een buisje met stoom naar het strijkijzer. De stoom wordt in het reservoir gegenereerd en niet meer in het strijkijzer zelf. Een nieuwere variant op dit laatste model met de aparte houder, is de stoomstrijkijzer met hetzelfde waterreservoir, alleen nu doe je het water in dit reservoir en wordt de stoom niet in het reservoir zelf verhit. Het water loopt dan als volgt: waterreservoir – waterbuisje – strijkijzer. Pas daar wordt de hitte gegenereerd om de stoom te creëren. Zelfs als je de term stoomstrijkijzer leest in een advertentie of in de winkel bij de productbeschrijving ziet staan, kan het nog steeds om twee verschillende modellen gaan. Een juiste benaming zou dan stoomgenerator zijn, maar dat verschil zie je helaas niet snel terug, ook al zou dat wel duidelijk maken om wat voor strijkijzer het nu precies gaat.
Wat betaal je voor een stoomstrijkijzer?
De prijs van een stoomstrijkijzer waarbij de stoom in de houder opgewekt wordt en verhit via de buis naar het strijkijzer gaat (stoomgenerator), is hoger dan wanneer het water pas in je strijkijzer verwarmd wordt. Ook al lijken de modellen qua uiterlijk op elkaar, de techniek en het materiaal verschillen onderling duidelijk. Je kunt je ook wel voorstellen dat de eisen aan een buisje waar water doorheen moet lopen anders zijn als dit met koud of bloedheet water gebeurt. En ook voor de houder maakt het veel verschil uit of het alleen koud water op hoeft te slaan, of dat er water in de houder op stoomtemperatuur gebracht moet worden. Voor een stoomstrijkijzer waarbij het water pas in het strijkijzer verwarmd wordt, betaal je daarom minder.
Voor een goedkoop strijkijzer (zonder apart reservoir) begint de prijs rond de 20 euro. Daarna lopen de prijzen op en betaal je gemiddeld 70 euro voor een normaal strijkijzer. Maar hoger kun je ook nog gaan, want de prijzen kruipen verder omhoog tot 150 euro. Boven dat bedrag kom je meestal in de categorie stoomgeneratoren terecht. Stoomgeneratoren gaan zelfs over de toonbank voor meer dan 300 euro.
Wanneer kun je het beste welk stoomstrijkijzer gebruiken?
In een normaal huishouden met niet al te veel kleding die gestreken moet worden, heb je voldoende aan een stoomstrijkijzer zonder apart waterreservoir. Als je het strijkijzer goed onderhoud en tijdig het water bijvult, heb je er lang plezier van. Groeit je gezin en komt er daardoor ook meer nette kleding die gestreken moet worden? Dan kan een stoomstrijkijzer met apart reservoir handig voor je zijn. Je hoeft vanwege de grootte van het reservoir minder goed te letten op de hoeveelheid water en ze zijn ook vaker uitgerust met duidelijk signalen. Ook heb je stoomstrijkijzer die zelfreinigend zijn, waardoor je minder of geen last van kalk in het strijkijzer kunt hebben. Heb je bijna alleen maar kleding die gestreken moet worden of heb je veel gezinsleden die regelmatig en veel strijk voor je hebben? Dan kan de stoomgenerator je beste vriend worden, want de prestaties van dit strijkijzer zullen je verbazen. Je bereikt veel sneller het gewenste, gladde resultaat en er zitten vaak allerlei extra’s bij dit apparaat, waardoor strijken makkelijker en vlotter gaat.
Op welke specificaties let je bij de aankoop van een stoomapparaat?
Bij elk elektrisch apparaat let je op de hoeveelheid vermogen. Bij strijkijzers ligt dit grofweg tussen de 1600 en 2800 Watt. Ook kun je kijken naar de normale stoomdruk, die uitgedrukt wordt in gram per minuut. Aan de onderkant van de prestaties vind je strijkijzers met maar 5 gram per minuut stoomdruk, terwijl je aan de bovenkant tot 165 gram per minuut aan stoomdruk kunt krijgen. De stoomdruk kan voor jou van doorslaggevende aard zijn, maar vergeet ook niet de stoomstoot. Dit is de boost die je tijdelijk kunt geven aan materiaal die je wat extra stoom wilt geven om goed glad te kunnen strijken. Je vindt strijkijzer zonder stoomstoot, die hebben alleen de eerder genoemde stoomdruk en niks extra’s te bieden. Daarnaast krijg je stoomstrijkijzers met een stoomstoot tot wel 600 gram per minuut. Als je ook de strijk voor anderen doet en je krijgt bijvoorbeeld regelmatig dikkere gordijnen of kleding van een dikkere stof, dan kan een grotere stoomstoot heel handig zijn. Natuurlijk let je bij je aankoop op het volume van het waterreservoir, dat meestal ergens tussen de 100 en 2000 milliliter is. Kijk ook of er een spraytuitje op het strijkijzer zit, of er een druppelstop op zit en wat de lengte van het snoer is. Ook kun je kijken naar de navulbaarheid van het reservoir. Als er niet specifiek in de productbeschrijving wordt vermeld dat je het water continu bij kunt vullen, dan betekent dit dat je – om het waterniveau in het reservoir weer op niveau te brengen – moet wachten tot je strijkijzer weer helemaal afgekoeld is.
Andere soorten stoomstrijkijzers
Als je je strijkijzer niet op vakantie wilt missen, bestaat er een speciaal reisstrijkijzer dat op stoom werkt. Het lijkt op een gewone strijkijzer, maar het formaat is kleiner en past veel beter in je bagage. De goedkoopste reisstrijkijzers koop je voor rond de 25 euro.
Een normaal strijkijzer gebruik je op een strijkplank, maar je hebt ook stoomstrijkijzer die verticaal te gebruiken zijn. Dit strijkijzer is handig als je je gordijnen of lakens wilt strijken, maar ook als je een kostuum aan een hanger hebt hangen of over een dressboy hebt hangen. Je hoeft de strijkijzer er alleen maar langs omhoog en omlaag te bewegen als je over de stof gaat. Kreukels verdwijnen zo, zonder dat je de kleding eerst netjes op een strijkplank moet leggen, want daar gaat het nog wel eens mis en dan krijg je nieuwe vouwen waar je ze net uitgestreken had. Een verticale stoomstrijkijzer noem je ook wel een handstomer en ook dezen krijg je vanaf ongeveer 25 euro.
De beste manier om te strijken
Als je de kans hebt, kun je het beste strijken als je de was net uit de wasmachine hebt gehaald. Je kleding is dan nog een beetje vochtig van het centrifugeren en je gebruikt zo het aanwezige vocht nog om stoom te creëren. Het grote voordeel dat je hiermee bewerkstelligt, is dat kleding die eenmaal aan de waslijn gedroogd is, ook vaak met kreukels opgedroogd is. En het moeilijke van strijken is om de ontstane kreukels er weer uit te krijgen. Als je ze niet laat ontstaan, hoef je ze er ook niet uit te halen. Let wel op dat de centrifuge goed zijn werk heeft gedaan, want natte kleding strijken is niet de bedoeling. Wanneer je gepland had de strijk te doen als hij nog vochtig was, doe dit dan ook direct, want vochtige kleding die eerst een dag in de wasmand op je heeft moeten wachten gaat snel muf ruiken. Zelfs als je daarna nog zo moeite doet om het te strijken, blijf je deze geur er moeilijk uit krijgen. Je kunt de was dan weer opnieuw doen.
Houd je verder altijd aan de strijkvoorschriften die in een kledingstuk of ander te strijken item staan. Deze voorschriften herken je door het icoontje in de vorm van een strijkijzer met een aantal stippen erin. Deze stippen zie je ook op het echte stoomstrijkijzer. Als je een kledingstuk met maar 1 stip strijkt met een strijkijzer dat op 3 stippen staat, kun je de basisstructuur van het materiaal beschadigen. In het ergste geval kun je het kledingstuk dan niet meer dragen.
Risico’s en ongelukken voorkomen – altijd strijken met je volle aandacht
Zoals aan het begin al gezegd is, kun je van strijken het beste een rustmoment voor jezelf maken. Je hoort niet alleen aandacht voor de materialen van kleding te hebben en hierbij de juiste stand op het stoomstrijkijzer te selecteren, je hoort ook op je omgeving te letten. Plaats het strijkijzer direct terug op een veilige plek als je omgeving wijzigt door huisdieren of kinderen die in de buurt van je strijkplank komen. Op geen enkel moment mag je het strijkijzer alleen laten of onveilig op de strijkplank laten staan. Je wilt niet dat er iemand geraakt wordt door het gewicht van het strijkijzer of door de hete bodemplaat verbrand wordt. Je wilt al helemaal niet dat je wegloopt van je strijkplank door bijvoorbeeld een telefoontje en vervolgens zo afgeleid bent, dat er brand door het strijkijzer ontstaat omdat je deze niet veilig weg gezet en uitgezet hebt. Als je klaar bent met strijken, haal je de stekker uit het stopcontact en berg je het strijkijzer weer netjes op. Zo kan niemand in je huishouden ook maar denken dat het speelgoed is. Al deze situaties wil je voorkomen en daarom heb je niks in de buurt van je strijkijzer staan of liggen, dat ook maar op enig moment je aandacht kan afleiden. Veilig strijken vraagt om 100% van je aandacht.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer huishoudelijke gerelateerde koopgidsen