Op zoek naar de beste airco’s van 2024? Belangrijk is om te weten wat grootste verschillen tussen diverse airco’s zijn. Want wanneer je een airco koopt wil je zeker weten dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Op deze pagina leer je van alles over airco’s en welke het best getest is voor 2024.
Beste Airco 2022: Onze Top 10 airco’s
Het kan goed broeierig worden op onze slaapkamers tijdens de zomer. Dit kun je simpel en snel oplossen door een airco te kopen. Voor dat je een airco gaat kopen is het belangrijk om je even te verdiepen in de materie. Welke soorten zijn er en wat zijn de grootste verschillen? Lees hieronder alles over airco’s.
Heeft een airco in Nederland wel nut?
Met een airco (voluit: airconditioning) kun je de lucht in een ruimte regelen. Letterlijk vertaal je airconditioning dan ook als luchtregelaar. Vaak denk je dat een airco alleen maar voor koude lucht zorgt, maar dat is dus niet zo. Je hebt ook airco’s die warme lucht in huis brengen. Of je de airco nu voor warme of koude lucht gebruikt, je creëert er een aangenaam klimaat mee.
Wat doet een airco eigenlijk nog meer?
Naast het verwarmen of koelen van de lucht in je ruimte, kan een airco ook de lucht filteren. Als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt, kan een airco met luchtfilter heel prettig zijn. Je airco haalt dan bepaalde stoffen uit de lucht, waardoor je hooikoorts veel minder heftig reageert. Binnen is het dan goed uit te houden, ga je daarna naar buiten, dan is de filter natuurlijk weg en kan je allergie weer de kop opsteken. Ook als je een dierenallergie hebt, kan de filter in je airco de lucht verbeteren. Je dient de filter wel periodiek schoon te maken of te vervangen, zodat het zijn werk kan blijven doen. Behalve de filter heeft je airco ook nog een luchtvochtigheidregelaar. Zeker in de winter kan de lucht in huis erg droog aanvoelen. Je merkt het aan ellebogen die ruw worden of je gezicht dat extra verzorgende producten nodig heeft. Met de airco kun je de luchtvochtigheid in je woning verbeteren.
Welke soorten airco’s zijn er?
De airco’s die je in grote panden ziet, zijn vooral split unit airco’s. Dit zijn de airco’s die je veel in Amerikaanse films ziet. Een deel van de airco hangt buiten, als een blok onder het raam van het appartement of bij de noodtrap. Het andere deel bevindt zich binnen. Lucht van buiten wordt aangezogen door de airco en verlaat gekoeld of verwarmd de airco aan de binnenkant van het pand. Bij industriële panden hang je de airco natuurlijk niet onder een raam, maar staan ze op het dak. Als een pand nu nog geen airco heeft, kun je mooi zien hoe tijdens een hete zomer allerlei daken van panden met kranen ineens voorzien worden van grote blokken waarin de airco’s zich bevinden.
De airco bij jou op kantoor zit – afhankelijk van de leeftijd van het kantoorpand – al in de klimaatinstallatie verwerkt. Deze installatie zie je met het blote oog niet, want het zit tussen de ruwe constructie van het pand en de verlaagde plafonds. Wat je wel ziet is het rooster waardoor de warme of koude lucht verspreid wordt. In sommige gevallen zit dit rooster niet in het plafond, maar in de vloer langs de kant van de muur. Dit zie je ook wel eens bij woonhuizen en daar kan het grappige momenten opleveren als je huisdieren hebt, want zo ligt de hond ineens erg graag op het rooster als het in de winter buiten koud is. De warmte op zijn vacht is dan extra genieten.
De meeste airco’s bij mensen thuis zijn mobiele airco’s of monoblock airco’s. De mobiele airco herken je aan de wieltjes waarop het meestal witte apparaat staat. Je rolt het makkelijk naar een kamer waar je op dat moment behoefte hebt aan koelere lucht. Bij deze mobiele airco’s dien je er wel rekening mee te houden dat ze een afvoerslang naar buiten hebben. Dit heb je nodig om bij koelen de warme lucht weer af te voeren. Monoblock airco’s zijn het tegenovergestelde van split unit airco’s. Met een monoblock airco heb je geen deel dat je buiten het pand dient te hangen. Meestal bevestig je het monoblock op een permanente plek boven aan de muur, maar er zijn ook mobiele varianten. De stroming van de lucht richt je zo, dat de koel of verwarmde lucht zo optimaal mogelijk door de ruimte beweegt.
Voordelen van de diverse soorten airco’s
De monoblock airco wint aan populariteit ten opzichte van de split unit airco en je vindt ze vooral fijner, vanwege de beperktere mate van ruimteverlies en het feit dat je geen zichtbaar blok buiten aan je gevel hebt hangen. Voor de installatie van een monoblock airco heb je vaak niet eens een erkende installateur nodig, waardoor dit goedkoper is, maar het is nog steeds prijziger dan een mobiele airco. Als je geen moeite hebt met de afvoer, kan een mobiele airco dan ook prima zijn voor jouw woning of klein kantoor. Daarnaast kun je profiteren van de extra functionaliteiten van een airco, zoals de filters die bij allergieën hun werk doen en de mogelijkheid om de luchtvochtigheid positief te beïnvloeden.
Nadelen van airco’s
Als je een airco in huis haalt, heb je bijna altijd extra geluid in huis. Dat hoeft niet per definitie voor overlast te zorgen, maar staat de airco in je slaapkamer om in de zomer heerlijk koel de nacht door te kunnen komen? Dan kan het gezoem je wakker houden. Verder zijn de airco’s die nu gemaakt worden steeds zuiniger, maar je verbruikt er nog steeds energie mee. Je energierekening kan dus bij intensief gebruik in de steeds extremere zomermaanden aardig oplopen. Daarnaast heb je niet altijd plek voor een afvoerslang bij het model van de mobiele airco en als je deze wel hebt, wil je de airco ook wel eens in een andere kamer zetten. Afhankelijk van de lengte van de afvoerslang lukt dit misschien, maar de aanwezigheid van zo’n slang door je kamer is niet altijd mooi. Er staat wel een prettig klimaat tegenover, het is dan ook kiezen of delen.
Prijzen van airco’s
Voor een mobiele airco betaal je voor een goedkoper model tussen de 100 en 150 euro. Tussen de 150 en 300 heb je al een hele degelijke airco, die vaak ook geschikt is voor grotere kamers. Je moet er natuurlijk wel op letten, dat het model dat je kiest ook de kubieke meters van de kamer van jouw bestemming aan kan, anders is je investering beter besteed als je net iets meer uitgeeft. Ben je bereid meer te besteden aan een mobiele airco? Dan zul je ook aan de ervaringen van gebruikers merken dat deze hoger scoren voor wat betreft prestaties. Wil je liever een split unit airco waarbij je het geluid buiten de deur houdt? Dan ben je al gauw tussen de 1500 en 2500 euro kwijt, inclusief de kosten voor een installateur.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer huishoudelijke gerelateerde koopgidsen