Op zoek naar de beste vaatwasser van 2025? Dan ben je op deze website aan het juiste adres. Wij doen dagelijks onderzoek naar de beste vaatwassers van 2025 zodat jij dit niet meer hoeft te doen.

Beste Vaatwasser 2025: Onze Top 10 vaatwassers
Wanneer je een vaatwasser gaat kopen is het belangrijk om te weten wat vaatwassers vandaag de dag allemaal kunnen qua functies. Ook is het handig om te weten wat voor eisen jij zelf aan een vaatwasser stelt. In dit artikel leer jij alles over de hedendaagse vaatwassers.
Hoe werkt een vaatwasser?
Een vaatwasser is een van de beste uitvindingen die er op de markt te krijgen is. Je kunt jouw vuile vaat er gewoon inzetten, waarna het er schoon uitkomt. Je hebt geen sopje meer nodig en jouw aanrecht staat ook niet meer vol met vuile vaat. De vaatwasser werkt daarbij anders dan wanneer je handmatig gaat afwassen. Zo heb je bijvoorbeeld al geen afwasborstel en afwasmiddel nodig om etensrechten en vet te verwijderen.
Het is daarbij goed om naar de gehele werking van de vaatwasser te kijken. Als eerste wordt er een laagje water op de bodem van de machine gepompt. Dit water wordt verwarmd door een verwarmingselement. Dit element zit vaak direct onder de sproeiarmen. Het vaatwasmiddel, wat tegenwoordig vrijwel altijd in de vorm van tabletten komt, wordt dankzij de tijdschakelaar automatisch toegevoegd op het juiste moment. Het verwarmde vaatwasser in combinatie met het vaatwasmiddel wordt via de sproeiarmen omhoog gepompt en door de druk gaan deze sproeiarmen draaien. Het water wordt met grote kracht uit de gaten gespoten. Deze kracht is nodig om het vuil naar behoren weg te krijgen.
Zodra de vaat schoon is, begint de vaatwasser met het afvoeren van het vieze afwaswater. Ook wordt er weer nieuw water verwarmd, zodat de vaat gespoeld kan worden. Tot slot wordt al het water afgepompt en kan de vaat gedroogd worden. Als jouw kunststof spullen niet goed drogen kun je extra glansspoelmiddel gebruiken. Ook wanneer je een alles-in-1 vaatwastablet gebruikt.
Soorten vaatwassers
Voordat je overgaat tot de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, moet je bepalen voor welke variant je gaat. Je kunt namelijk voor een vrijstaand model of een inbouwmodel gaan. Vrijstaande modellen zijn er voornamelijk voor bedoeld om ze los te plaatsen in de keuken. Ze zijn vaak goedkoper dan de inbouwmodellen. Als je jouw vaatwasser onder het aanrechtblad in wilt bouwen, dan moet je voor een inbouwmodel gaan. Dit is over het algemeen de meest verkochte vaatwasser. Ze hebben geen afgewerkt bovenblad en ook geen afgewerkte zijwanden.
Verreweg de meeste inbouwmodellen zijn voorzien van een bedieningspaneel dat aan de bovenkant van de deurrand te vinden is. Je kunt hierdoor eenvoudig een kastfrontje voorop de vaatwasser laten bevestigen. Je zult de vaatwasser hierdoor niet zien. Dit wordt ook wel volledig geïntegreerd genoemd. Een inbouwmodel zonder eigen deurpaneel heet weer half-geïntegreerd. Hierbij kun je het bedieningspaneel wel aan de buitenkant van de deur vinden. In sommige gevallen kun je bij een vrijstaand model het bovenblad er ook af halen, zodat deze ingebouwd kan worden.
Als jouw aanrecht hoger is dan 85 centimeter is het belangrijker om naar de extra hoge modellen te gaan kijken. Deze heeft automatisch ook een hogere binnenruimte, waardoor je er grotere vaat in kunt zetten. Er past dus niet meer in, maar wel heb je meer mogelijkheden tot de grotere couverts. Daarbij moet je wel goed opletten op de verschillende specificaties. Denk aan de afwerking aan de voorkant, het bedieningspaneel, de instelbare hoogte en of het bovenblad eraf kan. Fabrikanten zijn namelijk niet altijd even duidelijk met de specificaties.
De meest zuinige en meest verkochte vaatwasser komt met een standaardformaat van 60 centimeter breed en 80 tot 85 centimeter hoog. Hier kun je gemiddeld 12 couverts in plaatsen. Dit is een setje eetgerei voor een persoon voor een maaltijd. Jouw bord, soepkom, bestek en het glas kunnen hierdoor erin. Daarnaast kun je hier nog pannen en schalen in kwijt, waardoor je alles tegelijkertijd schoon gaat krijgen. In sommige gevallen passen er meer dan 12 couverts in de standaardmodellen. Dit heeft te maken met de indeling van het apparaat.
Als je met twee personen in het huishouden bent en ook niet veel ruimte in de keuken hebt, kun je ook gaan kijken naar een smal model. Deze is slechts 45 centimeter breed. Deze heeft dezelfde hoogte, maar is dus wel 15 centimeter minder breed. Hier kun je gemiddeld 9 couverts in kwijt. Braadpannen en ovenschalen kunnen er dan niet meer bij. Deze komt ook zowel in een inbouw- als vrijstaand model. Ook komen deze vaak met een relatief hoge prijs.
Vaatwasser kopen:
Als je niet vaak kookt of alleen woont, dan kan een minivaatwasser een goede optie zijn. Dit is een vaatwasser van ongeveer 45 centimeter hoog, waardoor je hem op je aanrecht kunt zetten. Hierdoor worden ze ook wel opzetvaatwassers genoemd. Hier passen gemiddeld 6 couverts in. Er is geen ruimte voor pannen. De meeste modellen zijn vrijstaand. Je moet hierbij wel rekening houden met een programma dat vaak langer duurt. Ook zijn de geleverde prestaties vaak minder goed dan bij de gewone modellen en zijn ze vaak niet zo zuinig. Ook kunnen ze relatief duur zijn.
Hoe kies ik de beste vaatwasser?
Wil je een vaatwasser aan gaan schaffen? Dan kun je gaan kiezen tussen een goedkoop model of eentje met uitstekende specificaties. En zoek je een vrijstaand model of een inbouwmodel? Welke indeling vind je belangrijk om te hebben en wat is eigenlijk de beste vaatwasser? Je kunt aan de reviewscore van andere kopers zien of deze aan de verwachtingen voldoet. Hierdoor weet je zeker dat je de beste aankoop doet en niet met lage kwaliteit komt te zitten. De prijzen van goede en goedkope vaatwassers kunnen hier met elkaar vergeleken worden.
Welke merken maken de beste vaatwassers?
Er zijn twee merken die het grootste zijn bij zowel de inbouwmodellen als de vrijstaande vaatwassers. Dit zijn Bosch en Siemens. Bosch vaatwassers komen vaak goed uit de consumententesten en zijn vaak innovatief. De PerfectDry technologie is hier een voorbeeld van. Deze technologie zorgt ervoor dat je de plastic vaat niet meer met de hand hoeft te drogen. Bij een Siemens model heb je altijd een goed wassende, drogende en zuinige prestatie. De inbouwvaatwassers van AEG en Miele zijn echter de meest verkochte merken. Miele haalt vaak een goed was- en droogresultaat, maar is tegelijkertijd wel minder zuinig. Bij AEG ben je voorzien van een flexibele binnenruimte. Zo kun je een grotere vaat erin kwijt. De vrijstaande vaatwassers van Beko zijn ook koploper, gevolgd door de modellen van Bauknecht.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer huishoudelijke gerelateerde koopgidsen