De beste computer monitor van 2024 vind je op kijkenvergelijk.nl. Wij houden onze website up to date met de beste computer monitoren van 2024 zodat jij altijd de beste koop hebt.
Beste Computer monitor 2024: Onze Top 10 computer monitors
Wil je graag een computer monitor kopen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Een computer monitor kopen is bij ons een fluitje van een cent. Ook hebben wij diverse computer monitor aanbiedingen.
Hieronder de top 10 beste computer monitors van dit moment.
Een nieuwe computermonitor kopen
Je kunt om verschillende redenen op zoek zijn naar een nieuwe computermonitor. Je huidige monitor is al redelijk oud en je begint hoofdpijn te krijgen als je lange tijd naar deze monitor moet kijken. Soms vragen je werkzaamheden om een tweede monitor erbij, omdat dit opzoek- of verbeterwerk nu eenmaal makkelijker maakt. Wie graag spellen op de computer speelt, weet dat een nieuwe monitor de game-ervaring zal optimaliseren. En een andere keer merk je dat je laptopscherm toch tekort schiet en dan is een losse monitor er op aansluiten een goede oplossing. Welke reden je ook hebt om vandaag op zoek te gaan naar een nieuwe of extra monitor, weet welke mogelijkheden er zijn, zodat je dat kiest wat perfect bij je past.
Computermonitoren: wat als eerste opvalt
Als je op zoek gaat naar een nieuwe computermonitor kijk je natuurlijk vaak eerst naar het uiterlijk van de monitor. Wat voor design heeft het beeldscherm? Welke kleur heeft het? Heeft de monitor een rand en zo ja, is deze rand glanzend of mat? Hoe groot is het beeldscherm? Staat de monitor op een voet, of kan deze ook aan de muur of een verstelbare arm aan je bureau bevestigd worden? Het zijn allemaal vragen waarbij de antwoorden vooral bij je persoonlijke smaak en voorkeur passen. En dat is prima, want jij kijkt naar dit scherm voor een bepaald gedeelte van de dag.
Je doel bepaalt de meest geschikte computermonitor
Je kunt alle specificaties en mogelijkheden op een rijtje zetten, maar uiteindelijk bepaalt wat je er mee gaat doen, of het een optie is ja of nee. Als je het beeldscherm enkel gebruikt voor het lezen en schrijven van e-mails en wat online shoppen, vraagt dit iets anders, dan wanneer je voor je werk videobeelden bewerkt en monteert. Het aantal pixels, aantal Hz en de mogelijkheid om extra apparatuur op de computermonitor aan te sluiten, zijn in deze laatste situatie van essentieel belang. Hoe beter de specificaties of hoe meer techniek in een scherm, des te duurder wordt de aanschaf van een computermonitor. Je budget is dus ook voor een deel bepalend bij wat je uiteindelijk gaat bestellen.
Prijzen van een computermonitor
De startprijs van een monitor ligt rond de 100 euro. Meestal zijn dit de kleinere modellen van 21,5 inch, 22 en soms 24 inch. De lagere prijs en het kleinere formaat hoeven echter niet te betekenen dat dit geen geschikte monitor voor jouw doeleinde kan zijn. Dus laat je niet te veel beïnvloeden door deze karakteristieken, maar kijk naar jouw lijstje met wensen en eisen aan specificaties waar de computermonitor aan moet voldoen. De prijs van een duurdere monitor – meestal speciaal voor het gamen – kan al gauw oplopen tot enkele duizenden euros. Maar je kunt je voorstellen dat dit beeldschermen zijn die snel moeten kunnen reageren op wat er in een game gebeurt. Dit heet verversingssnelheid en wordt uitgedrukt in Hz. Ook het formaat en de vorm van het beeldscherm (curve) maken de beleving compleet, want zo kun je het gevoel krijgen dat je fysiek midden in het spel zit. De echte gamer geeft dan ook graag wat meer euros uit aan fatsoenlijk materiaal, maar voor standaardtoepassingen is een formaat van minimaal 24 inch toereikend.
Verschillende extra’s aan een computermonitor
Bij jouw keuze voor een monitor kan het van belang zijn om te kijken of de monitor in hoogte verstelbaar is. Zeker bij thuisgebruik speelt dit een rol, want dan willen meerdere mensen in je huishouden gebruik maken van de computer en het beeldscherm. Het scherm kan dan aangepast worden aan diegene die ernaar kijkt. Behalve het kunnen verstellen van de hoogte van het scherm, geldt dit ook voor de hoek van het scherm. Soms kun je het beeld beter zien als je het een beetje naar voren kunt kantelen. Je zit ook niet altijd op dezelfde manier, want wanneer je ontspannen naar een filmpje zit te kijken, is dit anders dan wanneer je volledig gefocust aan een scriptie aan het werken bent. De zithouding bepaalt dus mede hoe je je scherm wilt afstellen en dan is het fijn als je dit zelf kunt aanpassen.
Voor steeds meer mensen is het contact met anderen via het beeldscherm een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven, of het nu om een Zoom meeting met collega’s gaat of videobellen met familie die verhuisd is naar het buitenland. Hiervoor heb je dan wel een webcam nodig. Je kunt natuurlijk een losse webcam kopen, maar je kunt ook kiezen voor een nieuwe monitor met ingebouwde webcam. Dit oogt rustiger op je bureau en de beeldrichting is automatisch goed afgesteld als je beeldscherm correct staat. Geen gerommel meer met losse webcams waarbij het beeld regelmatig weg valt. Wie verder voor hobby of werkzaamheden graag meerdere tabbladen of documenten naast elkaar open heeft staan, kan een bredere computermonitor aanschaffen. Zo kun je veel sneller schakelen en hoef je niet telkens tussen de beelden te wisselen. Je hebt alles overzichtelijk voor je neus.
Beeldtechnologie van computermonitoren
Doorgaans kun je kiezen uit drie hoofdgroepen voor wat betreft de beeldtechnologie: IPS, VN of TA. IPS is meestal de duurste variant en kun je waarderen vanwege de brede kijkhoek en de kleuren, wat voor video en foto’s een van de belangrijkste aspecten is. TN is goedkoper en kan beelden sneller verwerken, wat vooral bij games een grote rol speelt. VA ligt zowel qua kleuren en beeldkwaliteit tussen IPS en TN in. Voor welk type beeldtechnologie jij kiest, hangt dus af van wat je met de computermonitor van plan bent en welke kwaliteiten van een beeldscherm hiervoor voorwaardelijk zijn.
Beeldresolutie van een computermonitor
Ga je voor een beeldscherm met hogere resolutie? Dan betekent dit dat je monitor meer pixels heeft. En hoe meer pixels, hoe beter het beeld op je monitor. De standaard voor beeldresolutie ligt op dit moment op 1920×1080, maar je kunt ook voor een hogere resolutie gaan. Als ontwerper wil je bijvoorbeeld elk klein detail kunnen zien en bewerken. Voor deze en vergelijkbare grafische beroepen is een beeldscherm met minder pixels dan ook niet geschikt. Je doet jezelf en je werk te kort als er beter modellen op de markt verkrijgbaar zijn.
Bijgeleverde monitorkabels
Als je een nieuwe monitor koopt, verwacht je dat alle benodigde kabels er bij zitten. Maar soms is een kabel die jij in de doos had gehoopt aan te treffen niet standaard voor een beeldschermproducent. Let dus bij de selectie van jouw computermonitor op de specifieke, bijgeleverde onderdelen, zodat je niet teleur gesteld bent. Je wilt immers niet langer wachten op de nalevering of extra geld uitgeven aan kabels. De prijs van een kabel kan namelijk nog best eens tegenvallen.
Tip bij de aanschaf van een nieuwe computermonitor
Ga altijd eerst in een winkel kijken naar de verschillende mogelijkheden van monitoren. Kijk naar het beeld op ooghoogte, voel hoe stevig het scherm is en wat je zelf kunt verstellen. Als je het aan ziet, weet je of de kleuren, de beeldsterkte en de resolutie bij jouw verwachtingen passen. Aan de aanschaf van een computermonitor hangt een bepaald prijskaartje en hoe goedkoop of hoe duur het scherm ook wordt, je wil wel meteen de eerste keer bestellen wat voor jou werkt.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer computer gerelateerde koopgidsen