Een hogedrukreiniger is een goede investering, zeker in een regenachtig land als Nederland. Elk jaar verschijnt er een hoop aanslag in de tuin op tegels en houtwerk. Met de beste hogedrukreinigers van 2025 spuit je dit in mum van tijd schoon.

Beste Hogedrukreiniger 2025: Onze Top 10 hogedrukreinigers
Wanneer jij een hogedrukreiniger wilt kopen is het belangrijk om te weten welke verschillende hogedrukreinigers er eigenlijk zijn. Op basis van deze informatie kun je precies uitkiezen welke hogedrukreiniger jij moet kopen.
Hieronder de top 10 beste hogedrukreinigers van dit moment.
Denk jij erover een hogedrukreiniger aan te schaffen?
Een hogedrukreiniger is een handig apparaat. Je ziet ze regelmatig in de aanbieding bij de bouwmarkt en ook op de televisie zie je ze geregeld in reclames voorbij komen. De meeste Nederlanders houden er wel van om met water bezig te zijn. Hoe zit dat met jou? Kun je wel wat klusjes bedenken waarbij je de hogedrukreiniger als handig instrument kunt inzetten? Aarzel dan niet en verdiep je in de mogelijkheden en opties van de diverse hogedrukreinigers die op de markt zijn.
Wat is een hogedrukreiniger eigenlijk?
Het woord zegt het eigenlijk zelf al: met een hogedrukreiniger kun je oppervlakken reinigen onder hoge druk. Deze druk ligt meestal hoger dan 100 bar en de druk bereik je door de slang – die dunner dan een gewone tuinslag is – en het speciale opzetstuk: het spuitpistool. De hogedrukreiniger bestaat echter niet alleen uit een slang en spuitstuk, er zit ook een heel apparaat aan vast, waardoor het water dat je via de gewone slang aangesloten hebt, onder hoge druk naar buiten wordt geduwd. De meeste hogedrukreinigers hebben meerdere opzetstukken, zodat je afhankelijk van welk oppervlak je wilt gaan schoonmaken, een cirkel- of streepvormig effect krijgt tijdens het spuiten.
Wie gebruikt een hogedrukreiniger?
Vroeger zag je vooral gevelreinigingsbedrijven met deze speciale apparatuur te werk gaan. Nu is de hogedrukreiniger ook voor de consument beschikbaar en de handige toepassingen leiden ertoe dat je zelf ook wel zo’n reiniger in huis wilt halen. Voor wat betreft de prijs hoef je het niet te laten, want de goedkoopste hogedrukreinigers vind je voor iets minder dan honderd euro. Duurdere modellen gaan voor bedragen tot vijfhonderd euro over de toonbank. Aan de grote prijsverschillen merk je dus meteen dat er veel variatie in hogedrukreinigers is. Het is slim om de specificaties van de diverse hogedrukreinigers te bekijken, voordat je uiteindelijk kiest voor een goedkopere of duurdere. De prijs alleen moet niet van doorslaggevende aard zijn bij je aankoop.
Wanneer gebruik je een hogedrukreiniger?
Het schoonmaken van de gevel is al genoemd. Je kunt zoals aangegeven zelf de sluier die in de loop van de jaren aan de bakstenen is gaan hechten, verwijderen met je eigen hogedrukreiniger. Als je tuinhuis onder de bomen staat, kun je met deze reiniger de groene aanslag losweken en zo weer een schoon tuinhuis tevoorschijn toveren. Let bij de diverse materialen van de ondergrond wel op of de straal van de hogedrukreiniger niet te hard is. Je wilt immers niet de lak van je tuinhuis of de voeg in je gevel verwijderen. Andere klussen zijn het schoonmaken van je oprit na de herfst en winter, het schoonspuiten van je tuinmeubilair voordat je het opbergt voor het natte weer start en het weer laten stralen van je terrastegels. Behalve de grotere oppervlakken, kun je de druk van de straal ook gebruiken pijpen die niet goed functioneren door te spuiten, of daken waar mos op is gaan hechten schoonmaken. Eigenlijk is alles dat vuil wordt en tegen de hoge druk van de straal kan geschikt om met een hogedrukreiniger te behandelen.
Voordelen van een eigen hogedrukreiniger in je garage hebben
Als je zelf een hogedrukreiniger hebt, kun je met gemak in het weekend grotere schoonmaakklussen uitvoeren. Je hoeft het apparaat niet meer van familie te lenen of het ergens te gaan huren. Bij het huren van dergelijke apparaten moet je borg betalen en als het apparaat dan stuk gaat, was je met de aankoop van een eigen hogedrukreiniger al goedkoper uit. Daarnaast hoef je er niet speciaal voor op pad, want je hebt het in je berging of schuurtje staan, klaar voor gebruik. Als het een prachtige herfstdag is, haal je de hogedrukreiniger uit de schuur en maak je in een paar uurtjes je terras en meubilair schoon. In het zonnetje is het helemaal geen vervelend klusje om te doen. Met een beetje concentratie en goed richten heb je snel en goed resultaat. Je kunt dan lekker genieten van wat je bereikt hebt met eigen middelen en een beetje inzet.
Geen agressieve schoonmaakmiddelen nodig
Wat helemaal fijn voelt, is het feit dat je met de hogedrukreiniger geen speciale sopjes met een chemische samenstelling meer nodig hebt om het vuil te verwijderen. De aanslag kan niet tegen de waterstraal die onder hoge druk uit het spuitpistool komt. Soms moet je de straal meer dan een keer over het sterk vervuilde deel laten gaan, maar dat maakt niet uit, want je hebt het apparaat toch in huis. Dus als het langer duurt, ga je de volgende dag gewoon weer verder. En wil je sneller het juiste effect bereiken? Dan let je bij je aankoop op het aantal bar van de hogedrukreiniger. Voor de doorsnee consument is een hogedrukreiniger van 100 tot 150 bar voldoende. Hier kun je alle klussen om je huis mee voor elkaar krijgen.
Sterkere hogedrukreinigers
Als je een reiniger wilt die van wanten weet met indringende vlekken of vuil dat al langer aan oppervlakken heeft kunnen hechten, dan wil je liever een hogedrukreiniger die start bij rond de 200 bar. Doordat er tegenwoordig veel meer aanbod is en je ook uit verschillende merken kunt kiezen, kun je best nog wel eens een leuke aanbieding tegenkomen. Je krijgt dan iets meer waar voor je geld en kan prettig aan de gang met schoonmaken. Klussen die je tot nu toe langer liet liggen, zijn nu een fluitje van een cent. De eenvoud waarmee je iets schoon krijgt, ligt echter niet alleen aan het aantal bar van het apparaat. Je krijgt zelfs hogedrukreinigers met een verwarmingselement, waardoor je ook met warm water kunt spuiten. Dit kan bij sommige soorten aanslag extra handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de oprit waarop je zoon aan zijn brommer heeft liggen sleutelen. Er is olie of ander vloeistof voor je garagedeur terecht gekomen en die wil je graag weer zo snel en goed mogelijk verwijderen.
Belangrijke specificaties
Behalve de verschillende spuitmonden, het gebruik van warm of alleen koud water en de prijs van een hogedrukreiniger, wil je ook weten hoeveel liter het apparaat per uur gaat gebruiken. Het voordeel is duidelijk: het oppervlak krijg je sneller schoon als er meer water tegelijkertijd het oppervlak raakt. Maar er is ook een duidelijk nadeel en dat is je waterverbruik. Niet iedereen wil een hoge rekening voor het water en je denkt niet alleen aan je portemonnee, maar ook aan het milieu als je niet te veel liters verspilt. Weeg voor- en nadelen, de prijs en jouw eisen aan een nieuwe hogedrukreiniger dan ook goed af voordat je tot aanschaf overgaat. En wie nog een laatste duwtje in de rug nodig heeft, kijkt naar alle extra’s die bij sommige modellen geleverd worden, zoals bijvoorbeeld speciale borstels als opzetstuk of materiaal om je hogedrukreiniger na gebruik te reinigen. Zo kun je de hogedrukreiniger weer netjes na gebruik opbergen en gaat het apparaat lang mee. Dan is het een goede investering, je eigen efficiënte en effectieve hogedrukreiniger.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer tuin gerelateerde koopgidsen