De beste yogamat van 2024 vind je op kijkenvergelijk.nl. Wij houden onze website up to date met de beste yogamatten van 2024 zodat jij altijd de beste koop hebt.
Beste Yogamat 2024: Onze Top 10 yogamatten
Wil je graag een yogamat kopen? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Een yogamat kopen is bij ons een fluitje van een cent. Ook hebben wij diverse yogamat aanbiedingen.
Hieronder de top 10 beste yogamatten van dit moment.
Beste Yogamat
Yoga wordt door veel mensen als een actieve sport gezien, met moeilijke houdingen en uitdagende oefeningen. Anderen vinden yoga iets zweverigs en typisch iets voor vrouwen. Yoga heeft echter meer te maken met een manier van leven, dan met oefeningen doen, al zijn deze wel een belangrijk onderdeel. Yoga heeft zeker een fysiek aspect, maar vooral ook een spirituele en mentale kant. Het kan alleen of in een groep, gewoon thuis of onder begeleiding van iemand die je houding corrigeert tijdens de yoga. Wie yoga een kans geeft, kan het hart snel verliezen aan deze verslavende discipline. En het mooie is dat je yoga overal kunt beoefenen, want het belangrijkste dat je hiervoor nodig hebt is jezelf en een yogamat.
Waarom je een yogamat gebruikt
Heb je wel eens geprobeerd om op de vloerbedekking in je woonkamer of op een strandlaken yoga te doen? Dan weet je dat dit niet werkt. Je hebt een stabiele basis nodig voor yoga en de yogamat is hiervoor het meest geschikt. De yogamat is van materiaal gemaakt dat voor weerstand zorgt tussen het oppervlak waar het op ligt en het lichaam dat erop staat en houdingen aan neemt. Als yoga draait om balans, dan moeten je voeten niet wegglijden op het tapijt. En met een handdoek ga je al glijdend door de woonkamer. Dat gaat niet werken en dus schaf je een yogamat aan.
Yoga: voor balans tussen lichaam en geest
Misschien zie je yoga als starter nog vooral als fysieke uitdaging, maar de gevorderde yogi voelt de effecten op alle fronten in het leven. De verschillende soorten yoga zorgen daarbij voor afwisseling en wat de één minder bij zichzelf vindt passen, is voor de ander juist geweldig. Met de juiste hulpmiddelen groei je gaandeweg in je houding, want denk naast de yogamat ook aan een yogablok , yogasokken of en yogariem. Al deze hulpmiddelen – ook wel yoga-props genoemd – dragen bij aan jouw optimale yoga-ervaring.
Soorten yogamatten
Je kunt diverse soorten yogamatten kopen en dit heeft bijvoorbeeld te maken met het materiaal. Als je een goedkope mat wilt, dan kies je waarschijnlijk voor een PVC-mat. Dezen zijn in verschillende diktes te krijgen en het hangt van jouw voorkeur en fysieke toestand af wat het prettigst is. Als je bij zittende oefeningen graag wat meer steun wilt, kan een dikkere mat fijner zijn. In de basis begint bijna iedereen met een mat van 4 millimeter dik. Deze kun je makkelijk vervoeren en werkt prima als je niet intensief met yoga aan de slag gaat. Dikkere yogamatten zijn 15 millimeter dik.
Ben jij echter iemand die het milieu belangrijk vindt? Dan kun je ook voor een TPE yogamat kiezen. Het synthetisch rubber van deze mat is biologisch afbreekbaar, waardoor je met een beter gevoel op de mat staat.
Verder zijn er nog katoenen yogamatten. Dezen zijn speciaal bedoeld voor als je snel of veel zweet. Op een rubberen mat kun je bij zweten namelijk snel uitglijden en een katoenen yogamat voorkomt dit. Sommigen gebruiken zelfs een combinatie van de twee, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Je komt er vanzelf achter wat voor jou het beste werkt.
Prijzen van yogamatten
De goedkoopste yogamatjes koop je voor minder dan 10 euro. Je krijgt dan een dunne mat en vaak zijn dezen van mindere kwaliteit. Deze yogamat kan echter perfect zijn als je yoga voor het eerst gaat proberen en nog niet weet of je het vol gaat houden. Ook zijn deze goedkopere varianten geweldig om mee op vakantie te nemen, want door de geringe dikte stop je ze makkelijk in je bagage. Deze yogamatten kun je zelfs opvouwen in plaats van alleen oprollen. Duurdere modellen kosten al gauw tussen de 100 en 150 euro. De prijs hangt samen met het materiaal – je krijgt ook yogamatten van merinowol – en met de afmeting. De standaardafmetingen zijn meestal 75 bij 170 centimeter en alles wat groter is, heeft een ander prijskaartje.
Het onderhoud van een yogamat
Hoe dik het materiaal van je matje is en hoe intensief je het gebruikt, bepalen hoe vaak je je yogamat dient te reinigen. Vergis je niet, je kunt flink zweten of deze mat en soms kies je er voor om je yogamat mee naar buiten te nemen. Deze ondergrond is dan niet altijd even schoon. Ook als je Bikram yoga jouw favoriet is, krijg je met andere omstandigheden te maken die de mat beïnvloeden. Over het algemeen kun je stellen dat een snelle reiniging na elke yogasessie gewenst is. Dit kun je met een spray of zelfgemaakt sopje doen. Daarnaast is het grondig schoonmaken van je yogamat minimaal eens in het half jaar nodig.
Check voordat je je mat voor het eerst gaat schoonmaken of het door jou gekozen schoonmaakmiddel ook wel goed reageert op het materiaal van je yogamat. Je kunt katoenen of wollen yogamatten ook met de hand wassen of op de koudste stand in de wasmachine. Dit zorgt meestal voor een betere reiniging, waardoor je langer plezier hebt van je mat. Ook hier geldt: eerst kijken of het wasmiddel dat je normaal gebruikt wel geschikt is voor het reinigen van de yogamat. En vergeet natuurlijk niet de yogamat helemaal uit te hangen als je hem laat drogen. Dit voorkomt vreemde vouwen of strepen.
Het vervoeren en opbergen van je yogamat
Bij de aanschaf van je yogamat zit er soms al een draagkoord of draagtas bij. Het voordeel hiervan is, dat je de yogamat altijd op dezelfde manier oprolt en vervoert. Dit voorkomt schade en hierdoor heb je langer plezier van je mat. Zit een riem of tas er niet standaard bij als je je yogamat bestelt? Dan zijn er voldoende losse items te koop in alle mogelijke kleuren en materialen die je je maar kunt bedenken.
Eenmaal thuis zet je de mat het liefst niet rechtop tegen de muur, want dan kunnen er vouwen optreden. Zodra je je yogamat dan uitrolt, krijg je deze vouwen er niet meer uit. Als je dan een smallere mat hebt, houd je onvoldoende ruimte op de mat over om je yogaoefeningen te doen. Voor het opbergen van je yogamat is een horizontale positie dan ook beter. Na het reinigen en luchten kun je de mat weer oprollen en opbergen. Dit kan bovenop de kast of aan de riem hangend aan de kapstok. Maar wie een stapje verder wil gaan en ook thuis een yogahoek in wil richten, kiest voor de speciale mathouder. Dit is vaak een houten constructie, waarbij aan beide uiteinden een uitsparing is gemaakt voor de mat. Deze leg je heel praktisch in de houder. Er bovenop is dan vaak plek voor iets persoonlijks en dit kan een kaars of een Boeddha zijn, wat je ook maar fijn vindt om naar te kijken als je mediteert of yoga doet.
Tip na aanschaffen nieuwe yogamat
Soms kan een nieuwe mat nog sterk geuren. Doe je oude mat dus nog niet weg, maar laat je nieuwe mat eerst een paar dagen uithangen om de sterke geur kwijt te raken. Dit kan in je garage of aan je kleerkast, zolang er maar frisse lucht bij kan. Kijk verder uit met zonlicht als je je mat buiten wilt laten luchten, want directe zonnestralen kunnen een nadelig effect op je yogamat hebben. De mat kan krimpen en niet meer gelijk uit te rollen zijn.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen:
Meer beauty gerelateerde koopgidsen