Met een strijkijzer haal je kreukels uit je kleding. Sommige kleding, zoals overhemden, T-shirts en nette broeken, komt verfrommeld uit de wasmachine. Als je ze strijkt, zien ze er netjes en verzorgd uit. En jij dus ook.
Bijna iedereen heeft een strijkijzer in huis. Werkkleding, een net pak, je outfit voor een bruiloft; het is allemaal mooier als het gestreken is. Maar hoe werkt een strijkijzer eigenlijk? Je leest het hier.
Onderdelen van een strijkijzer
Een strijkijzer bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst is er de zool die heet wordt als je hem gebruikt en die de kleding glad maakt. Stoomstrijkijzers hebben een waterreservoir dat stoom afgeeft voor een beter resultaat. Er is een handvat en een kabel die je in het stopcontact steekt.
De bediening gebeurt met een aantal knoppen, zoals een stoomregelaar, een aan en uit knop, de temperatuurregelaar en een knop om water te spuiten. Behalve dat is er ook een controle lamp waaraan je kunt zien of het strijkijzer op temperatuur is en klaar voor gebruik.
Hoe werkt een strijkijzer?
Een strijkijzer werkt met een hete plaat die je over de stof beweegt. Omdat deze de verbindingen tussen de vezels in de stof losmaakt, wordt de stof daarna mooi glad. De beste stoomstrijkijzers met waterreservoir blazen tijdens het strijken ook stoom uit, waardoor dit nog gemakkelijker gaat.
Hoe werkt een strijkijzer met stoomgenerator? Deze hebben een knop waarmee je stoom op je strijkgoed blaast via een speciale stoomslang. Ze werken met stoomdruk en een externe boiler. Zo strijk je met nog betere resultaten.
Door de stof vooraf wat nat te maken met een sproeier, gaat het strijken ook sneller. De meeste strijkijzers hebben een knop waarmee je dat kunt doen. Een strijkijzer maakt dus de vezels los in de stof waardoor deze er weer mooi glad en netjes uit komt te zien na het wassen.
Hoe heet wordt een strijkijzer?
Elke strijkijzer heeft een knop waarmee je de temperatuur in kunt stellen. Voor bepaalde stoffen, zoals zijde, moet de temperatuur waarmee je strijkt lager zijn, want anders kan je de stof beschadigen.
De laagste temperatuur is 110 graden en de hoogste temperatuur is 200 graden. Uiteraard kan jouw strijkijzer hier iets van afwijken. Gebruik altijd de juiste temperatuur voor het type stof dat je strijkt.
Hoe gebruik je een strijkijzer veilig?
Omdat een strijkijzer erg heet kan worden, is het belangrijk dat je veilig strijkt. Anders kan je jezelf branden of iets anders beschadigen. Gebruik daarom een strijkplank, waar je het strijkijzer altijd veilig op neer kunt zetten zonder dat deze brand kan veroorzaken.
Verder is het handig om de beste draadloze strijkijzer te gebruiken. Dan heb je meer bewegingsruimte en is de kans dat je in de knel komt het kleinst.
Gebruik tijdens het strijken altijd de volgende veiligheidsregels:
- Gebruik een strijkplank en zet het strijkijzer op de daarvoor bestemde plek als je hem niet gebruikt.
- Laat het strijkijzer nooit op de stof staan.
- Pak het strijkijzer alleen op bij het handvat.
- Zet hem op de juiste temperatuur voor de stof die je strijkt.
- Zet het strijkijzer uit als je klaar bent en berg hem pas op als hij volledig is afgekoeld.
Wanneer gebruik ik een stoomstrijkijzer?
Wat kan je allemaal strijken?
Met een goed strijkijzer kan je alles strijken. Je kleding ziet er altijd netjes uit, je dekbed heeft geen kreukels en ook je tafelkleed is in topconditie. Sommige mensen strijken alles, anderen alleen de werkkleding of kleding die netjes moet zijn.
Het is beter om te kijken naar wat je niet kunt strijken. Er zijn synthetische stoffen, zoals acryl, polyester, lyocell en nylon die nauwelijks kreuken. Het is beter om deze niet te strijken, omdat je ze dan ook kunt beschadigen. Je ziet dat aan het label, dus volg de instructies altijd netjes op.
Altijd netjes de deur uit
Met een goed strijkijzer is strijken zo gedaan. En als jij kreukvrij de deur uit gaat, voel je je beter. Uiteraard is het altijd aan jou of je wilt strijken of niet. Is strijken niet jouw favoriete bezigheid? Kies dan voor stoffen die een non-iron behandeling hebben gekregen. Dan kan je strijkijzer vaker in de kast blijven staan.